2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Hír TV

2017. december 6., szerda 20:12, frissítve: csütörtök 09:12

Az amerikai elnök egyúttal közölte, hogy terveik szerint Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik az amerikai nagykövetséget.

Trump szerint a Jeruzsálemmel kapcsolatos döntés már régóta esedékes volt. Hozzátette: az elismerés az Egyesült Államok és az izraeli–palesztin béke érdekében áll. Szerinte ugyanakkor Washington hajlandó támogatni a kétállami megoldást, ha abban mindkét fél megegyezésre jut. Trump döntését előzetesen számos európai szövetséges ország is kritizálta, Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig elfogadhatatlannak nevezte a lépést.

„Úgy döntöttem, hogy itt az ideje hivatalosan elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Korábbi elnökök kampányukban már megígérték ezt, de nem váltották valóra. Ma én valóra váltom. Úgy ítéltem meg, hogy ez a lépés az Egyesült Államok, valamint az Izrael és a palesztinok közötti béke legfőbb érdekében áll” – jelentette ki az amerikai elnök.

A Hír TV stúdiójában volt külpolitikai szerkesztőnk, Maráczi Tamás, aki vendégével, Gadó Jánossal, a Szombat hetilap szerkesztőjével Donald Trump bejelentésének jelentőségét és esetleges következményeit tekintette át.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!