2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Az államfő is érintett a giga vesztegetési botrányban?

2015. március 16., hétfő 09:57, frissítve: hétfő 12:34

Egymillió ember tüntetett a korrupció ellen Brazíliában, miután kiderült, hogy az államfő is érintett lehet az ország történetének legnagyobb vesztegetési botrányában. Az építőipari és gépgyártó cégek a 90-es évek óta több milliárd dollár kenőpénzt fizettek ki a brazil olajtársaságnak, hogy pályázat nélkül nyerjék el a közbeszerzéseket. Az olajcég elnöke annak idején a jelenlegi államfő volt, de több mint tíz jelenlegi képviselő és miniszter is érintett a botrányban. A brazil igazságügyi miniszter korrupcióellenes reformot ígért, de az államfő ellen nem indítanak vizsgálatot.

Karnevál helyett kormányellenes tüntetés van Rióban. A cél más, csak a tömeg ugyanakkora. Országszerte egymillióan voltak az utcán, a munkáspárti államfő és miniszterei lemondását követelték. „Takarodjanak a kommunisták és takarodjon az elnök! Elég abból, hogy a törvény felett állnak és mindent ellopnak!” – mondta egy tüntető.

A botrány a nemzeti olajvállalattal kezdődött. A Petrobras már a 90-es évek óta kenőpénzért árulta a megbízásait építőipari és gépgyártó cégeknek. Évente 600-700 millió dollárt tehettek zsebre. A cégelnök akkoriban a mostani államfő volt, az igazgatótanácsban pedig későbbi miniszterek és képviselők ültek, ők tehették zsebre a kenőpénzeket. „Láthatjuk, hogy a brazilok elégedetlenek a kormánnyal. Az eddiginél hatékonyabb módszerekre van szükségünk, hogy fellépjünk a korrupció ellen” – ismerte el az igazságügyi miniszter, aki korrupcióellenes reformcsomagot ígért, de azt közölte, hogy az államfő ellen nem indul vizsgálat.

A kormányzati korrupció és a szegénység miatt tavaly kezdődtek tüntetések Brazíliában, a focivébé előtt. A rendezvény 14 milliárd dollárba került, és ugyanennyit szánnak a jövő évi olimpiára is. A tüntetők rossz szemmel nézik, hogy a szegénység elleni harc helyett a kormány inkább stadionokat épít. „A brazil gazdaság idén és jövőre is stagnálni fog, miközben a fogyasztói árak meredeken emelkednek. A nemzetközi befektetői bizalom csökken, a beruházók kezdenek elpártolni a kormánytól, és közben a politikai elit a választók szemében is egyre hiteltelenebb” – fogalmazott egy közgazdász.

A Transparency International globális korrupciós indexe szerint a brazilok Bulgáriával és Görögországgal vannak egy szinten.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!