2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ausztria megnyirbálná a menekülteknek járó ellátásokat

2015. augusztus 27., csütörtök 12:41, frissítve: csütörtök 15:23

Ausztria szigoríthat a határellenőrzésen, ha az Európai Unió nem dolgoz ki stratégiát a menekültkérdésre. Az osztrák külügyminiszter szerint a menekülteknek járó szociális ellátásokat is megnyirbálhatják.

Az Európára zúduló migránsáradat Ausztriának is egyre nagyobb problémát jelent. A táborok megteltek, ezért a kormány korlátozni készül az országba érkező bevándorlók számát. A külügyminiszter szerint a jövőben jelentősen fokozhatják a határellenőrzéseket, valamint a menekülteknek járó szociális ellátásokat is újragondolhatják. Minderre akkor kerül sor, ha az EU nem dolgoz ki új, egységes stratégiát a válság kezelésére, és nem osztja el egymás között a menekülteket.

Sebastian Kurz a bécsi Balkán-konferencián utalt arra: a mostani helyzetben nincs mit csodálkozni azon, hogy egyes államok, mint például Magyarország, egyéni intézkedéseket vezetnek be. „Úgy gondolom, hogy ezt a problémát csak európai szinten lehet megoldani. Erre sürgősen szükség lenne, ha ugyanis nem sikerül gyors európai választ találni, akkor egyre több állam próbálja majd külön intézkedésekkel, saját kezdeményezésekkel megoldani a válságot saját maga számára. Magyarország és Dánia már most ezt teszi. Ez azonban nem fog működni, és veszélyezteti az európai elveinket, például a nyitott határokat, ezért normálisan kellene biztosítani az EU külső határait” – mondta a külügyminiszter.

A politikus élesen bírálta Görögországot, amiért tömegesen beengedi és regisztráció nélkül továbbszállítja a menekülteket Macedóniába, noha a sokat emlegetett dublini egyezmény szerint a görög hatóságoknak kellene befogadniuk a menekültkérelmeket, mert a migránsok ott lépnek először az EU területére.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter nem kifogásolta az athéni kormány eljárását, helyette közös európai megoldást sürgetett. Bejelentette, hogy Görögország, Macedónia és Szerbia is kap pénzügyi segélyt Berlintől a menekültek helyzetének javítására. „Néhány napja Németország úgy döntött, hogy 1,2 millió euróval támogatja Görögországot a humanitárius helyzet javításában. Tegnap arról is döntöttünk, hogy Macedóniát és Szerbiát 1 millió euróval segítjük, mert azt látjuk, hogy ezek országok különösen leterheltek. Muszáj segítenünk, de egyben felhívjuk ezen államok figyelmét, hogy humánusan kell bánni a migránsokkal” – közölte Steinmeier.

A szerb külügyminiszter számon kérte német kollégáján, hogy az Európai Unió még mindig nem fogadott el közös cselekvési tervet a balkáni migránsválság kezelésére. „Tehát önöknek problémájuk van, de tőlünk, Szerbiától várják a megoldást. Először önöknek kellene előállniuk cselekvési tervvel, és utána kérni minket ugyanerre. Nyíltan kell fogalmaznom, hiszen barátok vagyunk” – fogalmezott Ivica Dacic.

Év eleje óta több mint kilencvenezer, főleg szíriai és afgán migránst regisztráltak Szerbiában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!