2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Én és a nagyapám

Következik:

Híradó 15:05

Ausztria az EUB-hez fordul a paksi bővítés miatt

Hír TV

2018. január 22., hétfő 12:18, frissítve: hétfő 17:48

Ausztria az Európai Unió Bíróságán támadja meg a paksi atomerőmű bővítését. A bécsi kormány a magyar állami támogatást kifogásolja, és azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát a bővítés jóváhagyásáról. A Párbeszéd uniós képviselője szerint amennyiben a bíróság Ausztria javára dönt, az a teljes beruházást életképtelenné teszi.

2014 januárjában állapodott meg Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában az atomerőmű bővítéséről és az ahhoz szükséges orosz hitelről. Három évvel később az Európai Bizottság is rábólintott a beruházásra.

„Ez a magyar gazdasági diplomácia elmúlt harminc évének legsikeresebb akciója” – jelentette ki Lázár János tavaly márciusban. A kancelláriaminiszter a magyar kormány és személyesen Orbán Viktor győzelmeként ünnepelte a bővítést.

Ezt támadja most meg az Európai Unió Bíróságán az osztrák kormány. Bécs a magyar állami támogatást kifogásolja, és azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát a bővítés jóváhagyásáról.

„Az Európai Bizottság válasza erre egyszerűen az, hogy meg fogja védeni döntését az Európai Unió Bírósága előtt” – reagált Ricardo Cardoso, a testület szóvivője.

Ám nem biztos, hogy a bíróság az Európai Bizottságnak és a magyar kormánynak ad igazat. „Az Európai Unió Bírósága juthat arra a következtetésre, hogy a bizottság tévedett és hibázott, amikor jóváhagyta az állami támogatást, és nincsenek olyan okok, amelyek indokolnák az állami támogatásnak a jóváhagyását. Ezek sértik az uniós jogot, ebben az esetben pedig a paksi projektnek ki kellene termelnie valamennyi költségét, beleértve az orosz hitel kamatait is. Erre a projekt nyilvánvalóan képtelen, és ez esetben életképtelenné válik az egész” – mondta Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője.

A Hír TV-nek nyilatkozó energetikai szakértő úgy látja, a paksi bővítés ügyében az Európai Unió Bíróságán az lehet döntő, hogy az osztrákok milyen erős érveket, bizonyítékokat, illetve dokumentumokat tudnak felsorakoztatni. Holoda Attila szerint amennyiben az állami támogatással a paksi bővítésnél nem lehet majd számolni, az magasabb áramárakat eredményez.

„Az áram ára is összetett tétel. Nagy valószínűséggel valamifajta hatása lehet, hogyha más finanszírozási forrást kell hozzátenni, illetve az állami támogatást ki kell belőle szűrni. Ez egyértelműen abba az irányba mutat, hogy valamifajta növelt áron fogják tudni értékesíteni a villamos energiát” – fejtette ki a szakértő.

Paks ügyében mindenki nyugodt lehet – hangsúlyozta a Fidesz frakciószóvivője. „Az Európai Unió és a hatóságok teljes kontrollja mellett zajlik ez a beruházás. Működik ez az ügy. Azt is tudjuk, hogy a paksi bővítésre szükség van” – mondta Halász János.

A paksi atomerőműben közben ismét üzemzavar volt. Egy villamos berendezés meghibásodott, ezért az automatika leállította a 3-as blokkot. Legutóbb jó egy hónapja történt hasonló leállás, akkor a 4-es blokkban észleltek hibát, egy forgó alkatrész hibásodott meg.

Folytatódhat a beruházás

„A bírósági eljárástól függetlenül elvileg lehet folytatni a beruházást. Ez a hír nagyon friss, de a bizottság a korábbi támadások nyomán, amelyek hasonló érvrendszeren alapultak, már kifejtette, hogy ragaszkodik a döntéséhez, és helyénvalónak tartja. Tehát valószínűleg az Európai Unió Bírósága előtt is ezt az álláspontot fogja képviselni. Ugyanakkor azon érdemes elgondolkodni, hogy ha folyamatban van egy bírósági eljárás, a beruházások mennyire tudnak gördülékenyen zajlani, és a nagy szerződések megkötésének mennyire áll akadályában, hogy tulajdonképpen függő helyzet állt elő, s elképzelhető, hogy a végére csak évek múlva kerül pont” – kommentálta a hírt brüsszeli tudósítónk, Arató László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!