2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Antirasszista tüntetést zavart meg a Ku-Klux-Klan

2015. július 19., vasárnap 12:50, frissítve: vasárnap 13:02

Antirasszista tüntetést zavart meg a Ku-Klux-Klan a dél-karolinai törvényhozás épületénél. A két csoport közt dulakodás tört ki, de a rendőrök megakadályozták a rendbontást. A tüntetést azért szervezték, mert júniusban levették a sokak által rasszista jelképnek tartott konföderációs zászlót a déli állam képviselőházának épületéről.

A fehérek felsőbbrendűségét hirdető Ku-Klux-Klant éltette egy tüntető a dél-karolinai törvényhozás lépcsőjén, miközben társai a konföderációs zászlót lengették. A szélsőjobboldali demonstrálók egy antirasszista tüntetést akartak megzavarni, amit szintén a dél-karolinai törvényhozáshoz szerveztek. Kisebb dulakodás tört ki a két csoport között, de a rendőrség gyorsan közbelépett.

Bár a déli államokban még mindig történelmi jelképnek számít a konföderációs lobogó, a többség a rasszizmus jelképének tartja. Ez volt ugyanis a rabszolgatartásért harcoló déli államok zászlaja a polgárháborúban. „Én mindig azt mondom, ahogy náci zászlót sem akar senki lengetni, hiszen sok amerikai családot érintett a holokauszt, ugyanez a helyzet a konföderációs zászlóval. Ez egy rossz történelmi jelkép. Múzeumban a helye, nem pedig tüntetéseken” – mondta egy tüntető.

A zászló miatt júniusban kezdődött a vita, miután egy dél-karolinai afroamerikai templomban egy fehér férfi kilenc hívőt lőtt agyon rasszista indíttatásból. A mészárlás után Dél-Karolina állam törvényhozásának épületéről is levették a lobogót. Bár a döntéssel a felmérések szerint a déli államok közvéleménye egyetért, sokan továbbra is identitásuk részének tekintik a zászlót. „Nem tudom, a Ku-Klux-Klan mit képvisel, én nem vagyok a tagja. Csak azért jöttem, mert ugyanazt az ügyet támogatom” – mondta egy másik tüntető.


Becslések szerint a Ku-Klux-Klannak mindössze ötezer tagja van az Egyesült Államokban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!