2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Amerika számár a Nemzetközi Büntetőbíróság halott

Hír TV

2018. szeptember 11., kedd 12:59, frissítve: kedd 13:04

Szankciókkal fenyegeti a Nemzetközi Büntetőbíróságot az Egyesült Államok, amiért a hágai testület az amerikai katonák állítólagos afganisztáni háborús bűneit vizsgálja. Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette: számukra halott a Nemzetközi Büntetőbíróság, ami egyébként is halálra van ítélve.

A NATO-haderők vezetője, Scott Miller tábornok 2001-ben az elsők között érkezett a közép-ázsiai országba, miután az Egyesült Államok háborút indított Afganisztánban, válaszul a szeptember 11-i terrortámadásokra. A háború fő célpontjai a merényletek mögött álló al-Kaida és a velük szövetséges tálibok voltak.

Az immár 17 éve tartó háború során rengeteg terrorizmussal gyanúsított afgán állampolgárt elfogtak az amerikaiak, és mielőtt a hírhedt guantanamói fogolytáborba szállították őket, a bagrami légi támaszpont börtönében raboskodtak.

Közülük sokan azt állítják, hogy a fogságban amerikai katonák és CIA-ügynökök rendszeresen kínozták őket. Ezt a Nemzetközi Büntetőbíróság 2016-os jelentése is alátámasztja, és a testület egyik ügyésze tavaly már kezdeményezte is a nyomozást az állítólagos afganisztáni háborús bűnök ügyében.

A bíróság több esetben már vádemelést fontolgat, erre reagálva az Egyesült Államok szankciókkal fenyegette meg a testületet – a bejelentést pedig szándékosan a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójához időzítette Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója.

„Ma, szeptember 11-e előestéjén szeretnék egy egyértelmű üzenetet átadni az Egyesült Államok elnöke nevében. Az Egyesült Államok minden szükséges eszközt bevet, hogy megvédje állampolgárait ennek az illegitim bíróságnak az igazságtalan eljárásától. Nem fogunk együttműködni a Nemzetközi Büntetőbírósággal. Nem segítünk nekik. És egész biztosan nem csatlakozunk a Nemzetközi Büntetőbírósághoz. Hagyjuk, hogy egyedül haljon meg. De hát a Nemzetközi Büntetőbíróság számunkra már úgyis halott” – fogalmazott John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója.

A tervezett büntető-intézkedések részeként az Egyesült Államok kitilthatja a területéről a hágai testület bíráit és ügyészeit, és bankszámlákat is zárolhat. John Bolton azt is kilátásba helyezte, hogy beperelik a Nemzetközi Büntetőbíróság tagjait, és azokat a cégeket és országokat is, amelyek segítenek a testületnek az amerikai állampolgárok elleni nyomozásban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!