2023. 09. 21. Csütörtök Máté, Mirella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Amerika pénzeli a rádiót, amely legyűrné az orosz állami médiát

2017. február 8., szerda 13:17

Az orosz állami médiával szembeni alternatívát kínál a Szabad Európa Rádió. Az amerikai kongresszus által finanszírozott szervezet tegnaptól 24 órán keresztül sugároz orosz nyelvű híreket.

Prágában van a Szabad Európa Rádió épülete, innen hallható a Jelen idő nevű csatorna orosz nyelvű adása is. A rádió kábelen, műholdon és más digitális platformon érhető el az oroszul beszélő milliók számára Oroszországban, a Balti államokban, Ukrajnában, a Kaukázusban, Közép-Ázsiában és máshol.

„Hisszük, hogy nagy igény van az objektív és ellenőrzött hírekre a világon és különösen Oroszországban. Óriási dezinformációs áradattal szembesülünk, különösen egyes Oroszországból érkező szakértők szerint. Az emberek zavarodottak. Manapság nagyon könnyű összezavarni az embereket. Ezért hisszük, hogy célunk és a kiegyensúlyozott tévécsatornánk alternatívát kínál a dezinformációkkal és hazugságokkal szemben, ami az orosz állami csatornákból jön” – nyilatkozta a Current Time főszerkesztője, Kenan Aliyev.

A főszerkesztő szerint a legnagyobb gondot az jelentette, hogyan érjék el a hallgatókat Oroszországban.

A kísérleti adást interneten sugározták. 160 millió embert találtak meg a közösségi hálózatokon keresztül.

„Az oroszok kábelen fogják a tévécsatornákat, és a kábelszolgáltatók nem akarnak betenni minket azok közé. Amikor Putyin úr hatalomra került, a rádiónak 33 partnere volt Oroszországban, ma egy se, az orosz hatóságok nyomásának köszönhetően. De természetesen működünk. Nincsenek partnereink, nem fogható a tévénk vagy más Oroszországban, az egyetlen működő platform ott a digitális, közösségi hálózat” – mondta el a Szabad Európa Rádió főszerkesztője, Nenad Pejic.

A tv körülbelül száz munkatársnak ad munkát a cseh fővárosban, de vannak helyszíni tudósítóik is. A Szabad Európa Rádió az amerikai kongresszus által megszavazott költségvetésből sugároz híreket és más műsorokat 26 nyelven Oroszországtól Ukrajnáig, Afganisztántól Iránig.

A rádió vezetői egyelőre nem látnak változást az új amerikai kormány velük kapcsolatos stratégiájában, noha Donald Trump többször is kijelentette, rendezni akarja országa kapcsolatát Moszkvával. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Szabad Európa Rádió aláássa kormányának működését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!