2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Amerika megerősítette Jihadi John személyazonosságát

2015. február 27., péntek 11:45, frissítve: péntek 11:51

Az Egyesült Államok nem hivatalosan megerősítette az Iszlám Állam egyik hóhérjának személyazonosságát. Névtelenül nyilatkozó tisztviselők szerint valóban a Kuvaitban született, brit állampolgár Mohammed Emwazi látható azokon a felvételeken, amelyeken a terrorszervezet túszokat fejez le. Eközben újabb videó került fel egy közösségi oldalra a terrorszervezet pusztításáról: a felvételek szerint a dzsihadisták több ezer éves ókori leleteket pusztítottak el egy iraki múzeumban. A kurd önvédelmi erők parancsnoka pedig azt közölte, hogy az Iszlám Állam több mint száz asszír keresztényt ölt meg Szíria északkeleti részén.

Állítólag egy tipikus londoni sorházban élt évekig Jihadi John, az Iszlám Állam legismertebb hóhérja. A férfi, akinek valódi neve sajtóhírek szerint Mohammed Emwazi, Kuvaitban született, de hatéves korától Nagy-Britanniában élt. Tehetős családban nőtt fel, programozó szakon végzett a londoni Westminsteri Egyetemen, és megkapta a brit állampolgárságot is.

Az Egyesült Államok nem hivatalosan megerősítette, hogy Emwazi látható azokon a felvételeken, amelyeken a terrorszervezet túszokat, köztük nyugati újságírókat és segélymunkásokat végez ki. A videókon Jihadi John késsel hadonászik és prédikál – igaz, az már nem látható, hogy lefejezi áldozatait.

Egyik londoni szomszédja is felismerte a felvételeken. „Biztos vagyok benne, ő a szomszédom, én is iraki vagyok, ő is iraki származású, ismerem az anyukáját és a testvéreit. Sokkolt, hogy ilyesmit csinált. Azt gondolja, hogy ez dzsihád, de én azt mondom neki, hogy ez nem dzsihád. Ha embereket ölsz, az nem dzsihád” – mondta a szomszéd.

A nemzetközi sajtóban Jihadi Johnnak nevezett férfi 2009-ben lépett a radikalizálódás útjára. A brit terrorelhárítás őrizetbe is vette, majd kitoloncolta. 2012-ben utazott Szíriába, ahol később csatlakozott az Iszlám Államhoz. A férfi egy négyfős, brit állampolgárokból álló terrorista csoport tagja, amely Beatles néven ismert a túszok és a dzsihadisták körében.


Emwazi egyik ismerőse viszont azt mondja: nem biztos, hogy Jihadi John és Emwazi ugyanaz az ember. Ő ugyanis teljes másmilyennek ismerte meg a férfit. „Az a személy, akit én ismertem, nagyon kedves volt, egy nagyon szelíd, alázatos ember, aki az önteltség semmilyen jelét nem mutatta. Az az ember, akit a tévében látok, viszont nyilvánvalóan nem látszik ilyen kedvesnek” – mondta az ismerős.

Eközben újabb állítólagos bizonyíték került elő az Iszlám Állam pusztításáról. A felvétel szerint a dzsihadisták kalapácsokkal és fúrógépekkel zúznak szét értékes ókori leleteket az észak-iraki Moszulban. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!