2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Amerika kivonta erőit Jemenből, az ENSZ BT összeül

2015. március 22., vasárnap 09:02, frissítve: vasárnap 12:36

A pénteki merényletek ellen tüntettek Jemenben. Az arab ország helyzetéről rendkívüli ülésen tárgyalhat az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Közben az egyre terjedő erőszak miatt átmenetileg kivonta Jemenből különleges erőit az Egyesült Államok.

ƒEzrek tüntettek a jemeni Ibb tartományban a pénteki merényletek ellen. Négy öngyilkos támadó síita mecsetekben robbantotta fel magát, több mint 140 imádkozót öltek meg Szanaában. „Azért jöttünk az utcára, hogy elutasítsuk az erőszakot. A felekezeti és fegyveres csoportok mecseteket vettek célba, hogy felrobbantsák az imádkozókat. Elutasítjuk a mecsetek elleni támadásokat” – mondta az egyik tüntető.

Az akció elkövetését a szélsőséges szunnita terrorszervezet, az Iszlám Állam vállalta magára.

„Mindenkinek, aki mecsetbe lép, biztonságban kell lennie. Legyen síita vagy szunnita. Elítéljük azokat, akik mecseteket robbantanak” – hangsúlyozta egy másik demonstráló.

Ez volt a legvéresebb merénylet az egyik legszegényebb arab országban, ahol az amerikai hadsereg évek óta pilóta nélküli gépekkel vív háborút a szintén szunnita al-Kaida terrorszervezet helyi csoportjával. Fegyvereseik szoros kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Jement már négy éve politikai válság sújtja. A fővárost pedig tavaly szeptember óta az előző elnökhöz hű fegyveresek és síita húszi lázadók uralják. A kormány és a hadsereg továbbra is tehetetlen velük szemben. Hádi jemeni elnök szombati tv-beszédében puccsal vádolta a lázadókat, visszavonulásra, illetve az alkotmányos rend helyreállítására szólította fel őket. A helyzet miatt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.

Válaszul a felkelők vasárnap betörtek az Áden közelében lévő Taizz városába, elfoglalták a repülőteret, egy katonai támaszpontot és több lakóépületet. Közben a káosz miatt az Egyesült Államok átmenetileg kivonta különleges erőit az arab országból, ahol eddig egy százfős osztag harcolt az al-Kaida jemeni csoportja ellen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!