2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Allahra ígérik, a műemlékek után a Fehér Ház is pusztulni fog

2015. április 12., vasárnap 14:28

Nyilvánosságra hozta az Iszlám Állam a Nimrúd ókori város elpusztítását bemutató videót. A dzsihadisták még márciusban rombolták földig a több mint 3 ezer éves asszír várost, csakúgy mint több más régészeti kincset is Irak általuk elfoglalt területein.

Az ókori világ egyik legértékesebb városa, az időszámítás előtti 13. században alapított Nimrúd elpusztítását zenés videoklipen örökítették meg az Iszlám Állam vandáljai.

A most nyilvánosságra hozott felvételek márciusban készültek, amikor a dzsihadisták egymás után semmisítették meg az ókori településeket és műkincseket Irakban: az asszír város mellett Hatrában és a moszuli múzeumban is felbecsülhetetlen értékű régészeti emlékeket tettek tönkre.

„Allah megtisztelt minket és segített nekünk elpusztítani bármit, amit az ókorban Allah helyett imádtak. Nézzék meg, minden műemléket elpusztítunk” – hallható a felvételen.

Az iszlamisták a robbantás előtt kalapáccsal, fúróval, elektromos fűrésszel estek neki a szobroknak és domborműveknek.

„Eltávolítjuk a többistenhit jeleit, és minden elfoglalt területen terjesztjük az egyistenhitet. Allahra mondom, elpusztítjuk a síiták sírjait és szentélyeit is, a kereszteket is, a Fehér Házat is Amerikában, a hitetlenek hazájában” – ígérték a videón.

Irak 12 ezer regisztrált régészeti lelőhelyéből 1800 olyan területen van, amelyet az Iszlám Állam harcosai tartanak ellenőrzésük alatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!