2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Aleppóban kezd visszatérni az élet

Hír TV

2017. december 25., hétfő 11:16, frissítve: hétfő 11:51

Újranyitott Szíria egyik legrégebbi és leghíresebb törökfürdője. Az aleppói fürdőház egy évvel az után fogad ismét vendégeket, hogy a kormányerők visszavették a háború sújtotta nagyváros irányítását.

Aleppót ötévnyi véres harcok után vonták újra ellenőrzésük alá a szír kormányerők. Az azóta eltelt 12 hónapban visszatért az élet a városba. A menekültek visszaköltöztek az otthonukba, a boltok újranyitottak, a mecseteket újjáépítették, és most már az ország leghíresebb ókori fürdője is újra fogad vendégeket.

„Ez a fürdőház legalább 534 éves. Egyesek szerint már a római korban itt volt. A Bab Al-ahmart tartják Szíria első fürdőjének. Ez a hely az idő múlása ellenére is megőrizte a varázsát” – mondta Thaer Khirallah, a fürdő tulajdonosa.

Aleppó a háború előtt híres volt a török stílusú gőzfürdőkről, amik a társasági élet központjai voltak. „Régen az apám hozott mindig ide. Most én hoztam el a gyermekeimet. Biztonságérzetet ad, mint a háború előtt. A fürdőház megtelt élettel” – mondta egy helyi férfi.

A fürdőházba a belépő nem olcsó, átszámítva 2600 forint, miközben a szírek nagy része átszámítva havi 75 ezer forintot vagy kevesebbet keres – de a legendás Bab Al-ahmar így is mindennap már nyitás után azonnal megtelik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!