2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Sajtóklub 14:05

Aláírja a vitatott holokauszttörvényt a lengyel elnök

Hír TV

2018. február 6., kedd 17:15, frissítve: kedd 20:03

Andrzej Duda lengyel elnök közölte, hogy az aláírása után az alkotmánybíróság véleményét is kikéri majd a törvénymódosításról, ami börtönbüntetést is kilátásba helyez azokkal szemben, akik nyilvánosan a lengyel államnak a holokausztban való bűnrészességéről beszélnek. Az államfő szerint Lengyelország jó hírnevét akarják megvédeni a módosítással. A jogszabályt Izrael és az Egyesült Államok is bírálta.

A papírforma szerint döntött Andrzej Duda. A lengyel államfő egyetért a parlament által a múlt héten elfogadott jogszabállyal, amely büntethetővé teszi azokat, akik bűnrészesnek nevezik a lengyel államot vagy nemzetet a holokausztban. Az alkotmánybíróság véleményét ugyan még kikéri, de csak azután, hogy aláírta a jogszabályt.

„Ez az én döntésem. Szerintem ez a megoldás egyrészt megvédi a lengyel érdekeket, másrészt, megismétlem, megvédi a becsületünket, a történelmi igazságunkat és biztosítja, hogy méltányosan ítél meg minket a világ” – fogalmazott a lengyel elnök.

A varsói vezetés azzal érvel, hogy a német megszállás alatt Lengyelország elvesztette függetlenségét, ezért sértő lengyel haláltáborokról beszélni. A leghevesebben az izraeli kormány tiltakozik a jogszabály ellen, ami szerintük meghamisítja a történelmet, az ukrán parlament pedig határozatban ítélte el a lengyel jogszabályt, amely azokat is bünteti, akik tagadják, hogy ukrán nacionalisták segítették a náci megszállókat.

„Ez a törvény elzárja az utat az őszinte párbeszéd, a szabad véleménycsere és az akadémiai szabadság elől” – nyilatkozta Anna Hopko ukrán parlamenti képviselő.

A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője szerint több ezer lengyel segítette a nácikat, de a lengyel állam nem felelős a holokausztért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!