2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A Wikileaksszel levelezett Trump fia

Hír TV

2017. november 14., kedd 10:56, frissítve: kedd 11:43

Vizsgálóbizottság előtt hallgatnák ki Donald Trump amerikai elnök legidősebb fiát, mert a tavalyi elnökválasztási kampány során kapcsolatban állt a kiszivárogtatásairól híres Wikileaksszel. Levelezésüket az egyik amerikai lap hozta nyilvánosságra.

Az Atlantic nevű amerikai magazin szellőztette meg hétfőn, hogy a Wikileaks a választás napján magánüzenetben győzködte Trump fiát arról, hogy ha veszítene az apja, ne fogadja el az eredményt. A cikk alapján ifjabb Donald Trump és a Wikileaks adminisztrátora szeptember és október között több üzenetet is váltott egymással. Ezek leiratát Trump fiának ügyvédei adták át a kongresszusi vizsgálóbizottságnak, amely eljutott a laphoz.

Ifjabb Donald Trump nem sokat várt a cikk megjelenése után, és nyilvánosságra hozta saját Twitterén a közös levelezést. Az elnök legidősebb fia azt írta: Íme a teljes üzenetlánc a Wikileaksszel és az én három válaszommal, amelyet a kongresszusi bizottságok kiszivárogtattak. Milyen ironikus.

A levélváltások tavaly szeptemberben azzal kezdődtek, hogy a Wikileaks személyes üzenetet küldött a fiatal Trumpnak, amelyben arra figyelmeztette, hogy Trump-ellenes website jelent meg az interneten, amelyet egy politikai akciócsoport pénzelt. Erre Donald Trump fia annyit válaszolt, hogy majd utánanéz. Egy hónappal később a Wikileaks újabb levelet küldött Trump fiának, amelyben arra kérték, hogy osszon meg egy történetet Hillary Clintonról. Az elnök fia erre azt válaszolta, hogy már megtette, és megkérdezte, hogy tervezik-e, hogy szivárogtatnak valamit. A kommunikáció nem sokkal később megszakadt a felek között.

Az Atlantic cikke miatt Twitteren reagált Julian Assange, a Wikileaks főnöke is. Assange azt írja, hogy nem erősítheti meg a levelezés tényét, mert a Wikileaks nem őriz meg leveleket, ugyanakkor az Atlanticben megjelent szövegek manipuláltak.

Nincs arra biztosíték, hogy csak ennyi lenne a levelezés ifjabb Donald Trump és a Wikileaks között, amely egyébként a CIA igazgatójának karakterjegyeit hordozza, Trump elnök saját CIA-főnökének, az orosz által megszállt, ellenséges titkosszolgálatokénak. „Tehát adott Donald Trump fia, aki kapcsolatot teremtett egy ismert orosz ügynökkel. Szeretném, ha beidéznék őt, hogy vallomást tegyen nyilvánosan is minden üzenetéről. Szeretném, ha minden kapcsolódó dokumentumot megnéznénk, mert nincs biztosíték arra, hogy az összes dokumentumot láttuk, és enélkül nem is lesz” – jelentette ki Richard Blumenthal demokrata szenátor.

Donald Trump Jr. ügyvédei szerint semmi kivetnivaló nincs az üzenetváltásokban, és bármilyen kérdésre válaszolnak a megfelelő fórumon. A belső feljegyzésekből az is kiderül, hogy a Wikileaks a Trump-kampány több tagjával is kapcsolatban volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!