2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A V4-ek között is hátul kullogunk

Hír TV

2018. március 30., péntek 10:36, frissítve: péntek 11:29

Szinte valamennyi gazdasági és szociális mutató vonatkozásában sereghajtó Magyarország a visegrádi országok közül. Ez derül ki az Európai Bizottság összesítéséből, amit arról készítettek, hogy a négy ország hogyan használta fel az uniós támogatásokat a csatlakozás kezdete óta. A lengyel és a szlovák nemzeti össztermék növekedése négyszerese volt a magyarénak.

2004 óta összesen 260 milliárd eurót költött az Európai Unió a négy visegrádi ország felzárkóztatására. Az Európai Parlamentben bemutattak egy jelentést, amelyből kiderült, hogy ebben az időszakban Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország közül GDP-arányosan hazánk kapta a legtöbb pénzt. Ennek ellenére a kezdeti azonos fejlettségi szintről Magyarország óriási hátrányba került a másik három tagállamhoz képest.

Ha megnézzük az összevont növekedési adatokat, akkor azt látjuk, hogy a GDP 13 év alatt 15 százalékkal emelkedett átlagban, a fő visszatartó ok a válság volt. Magyarország nagyjából ugyanígy, 16 százalékon teljesít, míg Lengyelország és Szlovákia kiváló eredményeket ért el, csaknem 60 százalékos növekedést produkáltak 13 év alatt. A legfrissebb adatokat elemezve is azt látjuk, hogy ugyanez a trend folytatódik, Magyarország elmarad a másik három tagállam fejlődésétől – ismertette Marc Lemaitre, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának főigazgatója.

Szinte minden összehasonításban Magyarország a sereghajtó. Ide tartozik például a 30 és 34 év közötti felsőfokú végzettségűek aránya a társadalmon belül. Csehországban és Szlovákiában 2004 óta megháromszorozódott a számuk, ezzel elérik, vagy meghaladják az EU-s átlagot, csakúgy mint Lengyelország.

Magyarország kivételével a visegrádi országok az EU-nál dinamikusabban fejlesztették jól képzett munkaerejüket. Ez egy nagyon fontos statisztika, mert azt is mutatja, hogy milyen a jövőbeli potenciálja ezeknek az országoknak a fejlődésre – tette hozzá Marc Lemaitre.

A szakember elmondta, a visegrádi négyek a szegénység elleni küzdelemben is jó eredményeket értek el, ma már három országban is az uniós átlag alá szorították a szegények arányát. A kivétel itt is Magyarország, ahol változatlanul nagyobb a szegénység, mint az EU-ban átlagosan.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!