2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A terrorfenyegetések miatt szigorították a védelmet

2015. február 23., hétfő 10:55

Szigorították a bevásárlóközpontok védelmét Észak-Amerikában, miután több plázát is terrortámadással fenyegetett meg egy iszlamista szervezet. Az amerikai kormány szerint az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet hétvégi fenyegetése után terroristák már nemcsak külföldön kiképzett harcosok lehetnek, hanem helyi lakosok is. A hétvégén az al-Shabaab egy amerikai és egy kanadai bevásárlóközpontot fenyegetett meg.

A minesotai bevásárlóközpontot is terrortámadással fenyegette meg a szomáliai Al-Shabaab iszlamista militáns csoport. Az érintett bevásárlóközpontok vezetőségei szigorították a biztonsági intézkedéseket, egyelőre a vásárlók sem pártoltak el tőlük. „Úgy hiszem, hogy amikor ilyen fenyegetés van, mindenki jobban figyel. Talán a legbiztonságosabb nap a mai, és ha nem jövünk ide, akkor ők nyernek, úgyhogy most megyünk vásárolni” – mondta egy vásárló.

Az Egyesült Államok szerint új szintre lépett a terrorizmus a mostani felhívással. „Az al-Shabaab vagy az Iszlám Állam nyilvánosan hívja a független szereplőket, hogy a hazájukban hajtsanak végre támadásokat. Túl vagyunk már azon, hogy ezek a csoportok idegeneket küldjenek az országokba, miután kiképezték őket” – mondta Jeh Johnson belbiztonsági miniszter.

Egy edmontoni plázát is megfenyegettek, de a kanadai hatóságok szerint egyelőre nincs közvetlen veszély. „A lakosság biztonsága a legfontosabb a rendőrség, a titkosszolgálatok és más védelmi szervek számára területi és szövetségi szinten is országszerte” – jelentette ki az edmontoni rendőrség rendőrfőnök-helyettese. Az edmontoni rendőrség nagyon komolyan veszi a közösség elleni fenyegetéseket.


Az al-Kaidához köthető szomáliai al-Shabaab terrorszervezet vállalta a felelősséget a 2013-ban Kenyában történt plázatámadásért is, ahol 67 ember vesztette életét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!