2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

A teljes kárpátaljai vezérkart leváltotta a belügyminiszter

2015. július 13., hétfő 21:29, frissítve: hétfő 21:49

Tisztogatás a kárpátaljai határőrségen a szombati lövöldözés után – az ukrán belügyminiszter az összes vámtisztet leváltotta, miután bebizonyosodott, hogy a feketepiac újraosztása vezetett a fegyveres támadáshoz. Munkácson rendkívüli intézkedéseket vezettek be, kiemelten őrzik a közintézményeket, és lemondták a tömegrendezvényeket.

A Jobboldali Szektor (PSZ) tagjai blokádokkal igyekeznek megakadályozni, hogy a Kijevből küldött rendőrök eljussanak Munkácsra. „A szolgák nem jutnak a mennyországba” – áll a feliratukon. „Nem akarunk feszültséget kelteni, az ellenőrző pontok nem azért vannak, hogy a civileket megállítsuk, csak a rendőrök mozgását akarjuk korlátozni, hogy megakadályozzuk a bajtársaink elleni támadásukat” – közölte a PSZ szóvivője.

A katonák nem bolygatják a nacionalisták által emelt útzárakat, hiszen Kelet-Ukrajnában a radikálisok a hadsereg oldalán harcolnak az oroszbarát szakadárok és orosz támogatóik ellen. A Jobboldali Szektor tagjai szabadon mozoghatnak a Munkács körüli erdőkben.

„Most már azt se lehet pontosan tudni, hogy ott vannak-e Lóka község környékén, mert ma megjelent egy olyan infó, hogy a  szomszéd faluban akartak élelmiszert venni, és egy kisgyerek mutatta meg nekik az utat. Viszont mindenki, aki érintett a konfliktusban, arról beszélt, a katonai vezetők, a titkosszolgálat vezetője, hogy tárgyalások útján kell megoldani a konfliktust, mindenképp el kell kerülni a további vérontást” – számolt be Sterr Attila, a Tisza TV tudósítója.

Az ukrán sajtó tényként kezeli, hogy a szombati lövöldözés a csempészetből származó profit elosztása miatt tört ki. A belügyminiszter válaszul a teljes kárpátaljai vezérkart leváltotta, és a határőröket is áthelyeztette. Ukrajna más részéről vezényelnek új határőröket a lengyel–szlovák–magyar határra.

Munkács polgármestere szerint „a csempészet megy mind a két határon, mind a két oldalon”. A megtámadott képviselő, Mihajlo Lanyo milliárdos parlamenti képviselő az elűzött oroszbarát elnök, Viktor Janukovics pártjának tagja volt. Ő a szombati támadás után eltűnt Munkácsról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!