2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A Rosenfeld Imrét ért atrocitásról cikkeznek külföldön

Hír TV

2018. július 25., szerda 08:00, frissítve: szerda 08:01

Bár Orbán Viktor szerint Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, a tapasztalatok mást mutatnak. Az amerikai elnök lánya kénytelen bezárni cégét. Az uniós támogatások megvonása pedig pont azt az oldalt erősítené Lengyelországban, amit Brüsszel büntetni akar. Nemzetközi lapszemle.

Nagy a különbség az antiszemitizmussal szembeni zéró tolerancia és a valóság között - olvasható az osztrák Kurier című napilapban. A cikk beszámol arról, hogy múlt pénteken antiszemita jellegű támadás érte Budapesten a Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság elnökét. Rosenfeld Imre hazafelé tartott, amikor egy ismeretlen férfi megragadta és szidalmazni kezdte. A támadás után a sértett a rendőrséghez fordult, elmondása szerint azonban a hatóságok mindössze annyit tettek, hogy felajánlották a térfigyelő kamerák felvételeinek megtekintését. A bizottsági elnök sajnálatát fejezte ki, amiért nagy különbség tapaasztalható a történtek, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek az izraeli látogatásán hangoztatott, antiszemitizmus elleni zéró tolerancia-elve között.

Ivanka Trump bezárta divatcégét - számol be a BBC. Az amerikai elnök lánya egy éve átmenetileg hagyta ott 2014-ben alapított vállalkozását, hogy fehér házi tanácsadóként dolgozzon Donald Trump mellett. Apja elnökké választása elleni tiltakozásul azonban sokan továbbra is bojkottálták a divatmárkát. Ivanka Trump végül a sorozatos nehézségek miatt döntött a vállalkozás megszüntetése mellett. Eladni állítólag azért nem akarta, mert szerinte más nem tudta volna biztosítani az általa támasztott szigorú minőségi követelmények betartását.

Ha Brüsszel megvonja az uniós forrásokat Lengyelországtól, azzal valójában a populizmus malmára hajtja a vizet - derül ki a Politico cikkéből. A Robert Biedron lengyel ellenzéki politikus és polgármester által jegyzett elemzés szerint Kaczynski kormánypártja 2015 óta folyamatosan megkurtítja a helyi önkormányzatok forrásait és jogkörét. Egy új törvényjavaslat szerint például a kormány hatásköre alá vonná az önkormányzati költségvetés ellenőrzését, valamint betiltaná a független jelöltek indulását a választásokon. Bár ezeket a javaslatokat a média és a lengyel civil társadalom tiltakozása miatt elvetették, a kormány továbbra is igyekszik megkötni az önkormányzatok kezét, csökkentették például az önkormányzati dolgozók fizetését. Ha pedig az uniós támogatásoktól is elesnek az önkormányzatok, gyakorlatilag csak a kormány által támogatott települések tudnak fejlődni.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!