2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A nyugati sajtóban is téma a veszprémi választás

2015. február 23., hétfő 10:20, frissítve: hétfő 10:54

A legnagyobb nyugati lapok is részletesen foglalkoznak a veszprémi választás végeredményével. A Süddeutsche Zeitung szerint a Fidesznek részben a korrupciós ügyek miatt csökkent a támogatottsága. A BBC szerint ebben közrejátszottak olyan népszerűtlen intézkedések is, mint az útdíj, a vasárnapi nyitva tartás eltörlése vagy az internetadó terve.

A magyar miniszterelnök elveszíti kétharmados szupertöbbségét – ezzel a címmel számolt be a veszprémi eseményekről a BBC. A brit közszolgálati adó szintén idézi a magyar kormányfő kritikusait, akik szerint a magyar kormányfő felszámolta a fékek és egyensúlyok rendszerét, és fenyegette a magyar demokráciát. A BBC azt írja: Orbán Viktor népszerűsége akkor kezdett zuhanni, amikor a kormány megpróbálta bevezetni a vitatott internetadót, aminek tervét később vissza is vonta. Más népszerűtlen intézkedések, például az útdíj vagy a vasárnapi nyitva tartás eltörlése szintén hozzájárultak a Fidesz népszerűségének jelentős csökkenéséhez a portál szerint.

A Die Welt német konzervatív napilap szerint a veszprémi eredmény fájdalmas vereség Orbán Viktor számára, aki így elveszíti kétharmados többségét a parlamentben. A lap idézi a Hír TV-nek nyilatkozó Navracsics Tibort, aki azt mondta: a választóknak mindig igazuk van. Az újság szerint a Fidesznél nem számoltak azzal, hogy vereséget szenvednek Veszprémben. A lap szerint Orbán Viktor kritikusai azt vetik a kormányfő szemére, hogy autoriter tendenciák érvényesülnek a kormányzásban, közeledése Vlagyimir Putyin Oroszországához pedig gyanút ébreszt az EU-ban és a NATO-ban.


A kétharmados többség elvesztését emeli ki a Süddeutsche Zeitung is. A német liberális napilap szerint a Fidesznek a korrupciós ügyek és a tömegtüntetések miatt az elmúlt időszakban csökkent a támogatottsága. Az újság idézi Juhász Attila politológust, aki azt mondta: a veszprémi választás egy jel az Orbán-kormány számára, hogy jelenleg erős tiltakozó hangulat uralkodik az országban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!