2019. február 19.,
kedd, Zsuzsanna napja

A néppárti Antonio Tajani lett az EP új elnöke

2017. január 17., kedd 21:12, frissítve: kedd 22:44

Megvan az Európai Parlament új elnöke: a szavazást a Néppárt jelöltje, Antonio Tajani nyerte a brüsszeli törvényhozásban, a negyedik fordulóban.

Az olasz politikus a voksolás első körét is megnyerte, de akkor még nem volt elengedő többsége. Tajanit a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg a képviselői szavazatok 55,4 százalékával. 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-t. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség.

Az olasz politikus mögé a liberális frakció is beállt, Guy Verhofstadt visszalépett a néppárti jelölt javára. Az előző ciklusban a két képviselőcsoport előre megegyezett az elnökségről, és felváltva vezették a parlamentet. Idén viszont a nagy frakciók nem tudtak megállapodni közös jelöltben.

Az EP korábbi elnöke eddig a német baloldali Martin Schulz volt, de ő az őszi, német-szövetségi választáson akar indulni, ezért nem jelöltette magát újra, és távozik Brüsszelből is.

A Néppárt a liberálisokkal kötött egyezséget. így a liberálisoknak komoly befolyásuk lesz az európai politika működésére. Az egyezségben konkrét pontokat fogalmaztak meg, ezek között szerepel például az a passzus, amely szerint egy új uniós eljárást hoznának létre, amelyik őrködik afelett, hogy a tagállami kormányok tiszteletben tartsák az emberei jogokat, a demokrácia és a jogállamiság szabályait.