2022. 10. 04. Kedd Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

A Néppárt kényszeríthetné visszavonulóra Orbánékat

Hír TV

2018. április 25., szerda 16:36, frissítve: szerda 18:28

Az Európai Néppárt vezetőinek kell nyomást gyakorolni a magyar kormányra a Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatban - derült ki egy, a német zöldek által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A párt vezetői szerint a magyar kormánynak el kellett volna határolódnia a szélsőséges AfD párt politikusaitól érkezett gratulációktól is.

A német Zöldpárt, a Grünen rendszeresen bírálja a német kormányt, hogy Merkelék nem kritizálják eléggé az autoriter orbáni rezsimet. Amikor például az egészségügy-miniszter azt mondta, hogy egyedül Orbán volt képes megvédeni az EU külső határát, akkor a zöldek társelnöke úgy reagált: felháborító, hogy a német kormány hátszelet biztosít Orbán Viktornak, miközben a magyar kormány semmibe veszi az emberi jogokat. A magyarországi demokrácia miatt a Zöldpárt más vezetője is aggódik.

„Az AfD legfontosabb követelése a német határzár bevezetése. Ez az EU-t és a magyar gazdaságot is halálra ítélné. Óvatosan kell bánni az olyan pártokkal, amik azt állítják, hogy ők a magyar érdeket képviseli Németországban, hiszen, ha ők lennének hatalmon, az a magyar érdekeknek erősen ártana” – közölte Manuel Sarrazin, a párt regionális felelőse.

Német politikai elemzők szerint a magyar választás eredménye Németországot egy aktívabb kapcsolattartása fogják ösztönözni – elsősorban az uniós ügyekben. „Németország az egység képviselője marad az EU-ban, és ebbe muszáj a kelet-közép-európai országokat, így a Visegrád-országokat is bevonni” – mondja Kai-Olag Lang politológus, a Stiftung Wissenschaft und Politik elemzője.

Magyarország uniós kirekesztése a Political Capital igazgatója szerint sem megoldás. Krekó Péter szerint viszont a Fidesz pártcsaládjának, a Néppártnak más eszköze is van a magyar kormány civilellenes törvénycsomagjával szemben. „Ha mondjuk az Európai Néppárt vezetői, köztük mondjuk Manfred Weber is leülne Orbán Viktorral, és azt mondaná, hogyha elfogadjátok ezt a törvényt, akkor nincs tovább maradás az Európai Néppártban, az a helyzet, hogy nem fogadná el Magyarország. Ebben az esetben Orbán Viktor visszavonulót fújna” – vélekedett Krekó Péter.

Györkös Péter berlini magyar nagykövet elfoglaltságára hivatkozva nem adott interjút a Hír TV-nek. A berlini rendezvényen azonban annyit elmondott, hogy ő bizonytalan a magyar–német politikai együttműködés jövőjében, amelynek szerinte elsősorban az az oka, hogy a német újságírók túlságosan egyoldalúan és kritikusan számoltak be a magyar választásokról, arról például egyáltalán nem adtak hírt, hogy ezúttal a német nemzetiséget képviselő politikus is bejutott a magyar parlamentbe. A Hír TV-t Berlinből Diseri Dóra tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!