2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

A miniszterelnök szerint elűzték, Brüsszel szerint visszahozták a kommunistákat

Hír TV

2018. július 4., szerda 15:36, frissítve: szerda 18:09

Az Európai Parlamentben vonták kérdőre a lengyel miniszterelnököt: az uniós képviselők az igazságügyi reformot bírálták, a lengyel politikus viszont azt hangsúlyozta, hogy a régi rendszer embereit, a kommunistákat kívánták eltávolítani a reformmal.

Bár Európa jövőjéről szólt volna a vita a lengyel miniszterelnökkel, leginkább mégis a múltról és a jelenről volt szó. A képviselők nagy része a lengyel igazságügyi reformot vetette Mateusz Moravieczki szemére, mondván, hogy a politika irányítása alá rendelik az igazságszolgáltatást. A lengyel kormányfő szerint minden tagállamnak joga van saját jogrendszeréhez, különösen, ha a régi rendszer embereit akarja eltávolítani.

„Nyugati partnereink néha nem értik a kelet- és közép-európai valóságot, Önök elég szerencsések voltak ahhoz, hogy nem kellett megszenvedniük 50 év kommunizmusának nyűgét, Önök a vasfüggöny jó oldalán voltak és nem látták azt, hogy a rendszerváltás után nagyon sok volt kommunista gyakorlatilag zavartalanul folytathatta a tevékenységét” – mondta Moravieczki.

Lengyelországgal ellen jelenleg zajlik a 7-es cikkely szerinti eljárás, amelyet az Európai Bizottság indított meg. A nagy európai parlamenti pártok támogatják az eljárást.

„Ön beszélt a szuverenitásról. Szeretném megkérdezni, hogy amikor a szuverenitásról szól, akkor az EU-ellenes atmoszféra, amit Lengyelországban használnak, miszerint Brüsszel az új Moszkva, akkor ez vajon szuverenitást teremt-e Lengyelország számára” – mondta Manfred Weber., az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Miközben a lengyel miniszterelnök arról beszélt, hogy a régi kommunista struktúrákat akarja felszámolni, bírálói szerint éppen azokat hozza vissza.

„A lengyel kormány az elmúlt három évben rendszeresen likvidálta a fékek és ellensúlyok rendszerét. A Velencei Bizottság mondta ki világosan, hogy az Önök reformja a Szovjetunió és a szatellitállamok rendszerére emlékeztet” – mondta Guy Verhofstadt, a Liberálisok frakcióvezetője.

A lengyel kormányt a brit brexit-pártiak vették védelmükbe. „Meg fogják majd látni Lengyelországban, hogy okos döntés volt az, amit a britek hoztak, hogy ki fognak lépni az Európai Unióból. Amikor mi 1939-ben megsegítettük önöket és fontos, hogy most önök is segítsenek bennünket, és segítsék kilépésünket az EU-ból” – mondta Gerald Button, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája európai parlamenti képviselője.

Mérete és gazdasági fejlettsége miatt Lengyelország az uniós támogatások legnagyobb haszonélvezője. A jelenlegi hét éves költségvetési ciklusban 86 milliárd eurónyi közösségi forrást kaptak a lengyelek és a következő időszakban is ők lesznek a legnagyobb kedvezményezettek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!