2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A magyar fogyasztók érdekeit akarják védeni

2015. március 5., csütörtök 18:38, frissítve: csütörtök 19:06

A magyar fogyasztókat fogja védeni a kormány az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás során – jelentette ki a magyar energiaügyi államtitkár Brüsszelben. Aradszki András beszélt arról is, hogy a magyar adófizetők érdekei nem sérültek a paksi bővítéssel kapcsolatos egyes dokumentumok 30 éves titkosításával.

Magyarország támogatja az energiaunióval, a közös energiarendszerrel kapcsolatos brüsszeli elképzeléseket, mert az a versenyképesség növelését szolgálja – mondta az uniós tagállamok szakminiszteri találkozója után Aradszki András. Az energiaügyi államtitkár szerint Magyarország élen jár a villamosenergia és a gáz továbbítására alkalmas hálózatok kiépítésében.

A magyar energiaszabályozással kapcsolatos kötelezettségszegési eljárással összefüggésben az államtitkár azt mondta, Magyarország nyitott a további tárgyalásokra, de az elsődleges szempont, hogy a magyar fogyasztók érdekei ne sérüljenek. A megbeszélésen szóba került az atomenergia felhasználása is, a tagállamok többsége ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is legyen helye a nukleáris energiának. Az államtitkár szerint a paksi bővítéssel kapcsolatos dokumentumok titkosítása nem érint uniós kötelezettséget, az adófizetők pedig minden lényeges információhoz hozzáférhetnek.

– Azt tudják, hogy egy 2000 megawattos kapacitásfenntartási beruházás, azt tudják, hogy orosz–magyar államközi megállapodások rögzítik ezeket a lényeges részeket, azt is tudják, hogy milyen pénzügyi feltételek mellett fogjuk ezt finanszírozni, azt is tudják, hogy milyen szabályokat kell alkalmazni a létesítésnél, már csak azért is, mert ezeket a szerződéseket a magyar parlament nyilvános ülésen, ország-világ előtt megvitatta, és törvényt is fogadott el róla – fogalmazott Aradszki András.

Közben Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője bejelentette, írásbeli kérdést intéz az Európai Parlamenthez a paksi beruházás titkosítása miatt, mert szerinte ez sérti a környezeti információkhoz való nyilvános hozzáférésről szóló uniós irányelvet. Aradszki András szerint azonban ilyen információkat a titkosítás nem érint.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!