2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

A londoni terrortámadásra emlékeztek

2015. július 7., kedd 17:35, frissítve: kedd 17:43

Egyperces csönddel emlékeztek ma Londonban a tíz évvel ezelőtti terrortámadás áldozataira. A tömegközlekedési járművek országszerte leálltak. A 2005. július 7-ei öngyilkos merényletekben 52-en haltak meg. A brit kormányfő szerint a terrorveszély azóta sem múlt el.

A Big Ben harangjai jelezték a megemlékezés kezdetét a londoni terrortámadások tizedik évfordulóján. A brit fővárosban egy percre megállt az élet, az emberek néma főhajtással emlékeztek. A wimbledoni teniszbajnokságot is félbeszakították az áldozatok tiszteletére.

2005. július 7-én négy brit állampolgárságú muszlim férfi a reggeli csúcsforgalomban hajtotta végre az Al-Kaida által inspirált öngyilkos merényleteket. Hárman a metrón hozták működésbe hátizsákba rejtett bombáikat, a negyedik merénylő egy órával később egy buszon robbantotta fel magát. Ötvenkét embert vittek magukkal a halálba, és hétszázat sebesítetek meg.

A hivatalos megemlékezést az áldozatok hozzátartozóinak részvételével a Szent Pál-székesegyházban tartották. A londoni érsek által vezetett misén négy gyertya jelképezte a merényletek helyszínét.

David Cameron kormányfő a londoni polgármesterrel együtt koszorúzta meg az áldozatok Hyde parki emlékművét. A ceremónia után arról beszélt, hogy az iszlám terrorizmus veszélye nem múlt el. „Ma mindenki pontosan emlékezik arra, hogy tíz évvel ezelőtt épp hol volt ezen a napon. Ma felidézzük, hogy a londoniak és az Egyesült Királyság milyen elképesztő határozottságról és eltökéltségről tett tanúbizonyságot. Ma az is eszünkbe jut, hogy a veszély továbbra sem múlt el” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A brit terrorfenyegetettség szintje tavaly augusztus óta a második legmagasabb szinten van, ami azt jelenti, hogy nagy a valószínűsége egy újabb merényletnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!