2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A leváltott katalán elnök szerint eljött az ideje a párbeszédnek

Hír TV

2017. december 22., péntek 16:39, frissítve: péntek 17:14

Katalónia továbbra is szeretne függetlenedni, ugyanakkor hajlandó tárgyalni Mariano Rajoy spanyol kormányfővel. Ezt Carles Puigdemont jelentette ki, miután a szeparatista pártok szereztek többséget a katalóniai választáson. A leváltott katalán elnök szerint eljött a párbeszéd ideje, a találkozóra pedig bármely uniós tagállamban sor kerülhet Spanyolországon kívül. A lázadással vádolt Puigdemont Brüsszelbe menekült a spanyol hatóságok elől, de megfelelő garanciákkal hajlandó visszatérni Katalóniába.

A függetlenségpárti győzelem komoly elégtétel vezetőjüknek, a brüsszeli száműzetésbe vonult Carles Puigdemont-nak. A volt katalán elnököt ugyanis októberben függetlenségpárti politikája miatt távolította el a hatalomból Mariano Rajoy spanyol kormányfő. Puigdemont a választás másnapján kijelentette: továbbra is szeretnének elszakadni, de hajlandók tárgyalni a madridi kormánnyal.

„Katalónia független állam szeretne lenni, ez a katalán emberek kívánsága. De a következő lépés, hogy beszélnünk kell Mariano Rajoy spanyol kormányfővel. Úgy gondolom, hogy Mariano Rajoy receptje nem működik. Új utakat, politikai megoldást kell találnunk” – emelte ki a volt katalán elnök.

Puigdemont a bebörtönzött katalán politikusok azonnali szabadon bocsátását követelte, egyúttal hozzátette: vissza fog térni Barcelonába.

A három függetlenségpárti erő, az Együtt Katalóniáért, a Katalán Köztársasági Baloldal és Népi Egység Listája a szavazatok 47 százalékát kapta, és ezzel 70 képviselői helyet szerzett, ami többséget jelent a 135 fős parlamentben.

A törvényhozásban a legnagyobb erő a függetlenségellenes, liberális Állampolgárok párt lesz, amely a szavazatok negyedét gyűjtötte be. Bár ez nem elég a kormányalakításhoz, vezetőjük szintén győzelemről beszélt.

„A választás, amelyen mi lettünk a legnagyobb politikai erő, világossá tette, hogy a katalán társadalom többsége egységpárti, együtt akar lenni Spanyolország többi részével és az európaiakkal. A nacionalista pártok soha többé nem beszélhetnek minden katalán nevében, mert mi mindannyian Katalónia vagyunk” – emelte ki Inés Arrimadas.

Ezzel együtt alighanem a függetlenségpárti erők alakíthatnak a kormányt. Az új kabinet stabilitása azonban kérdéses, ráadásul ugyanúgy kompromisszumokra kényszerülhet, mint a spanyol kormányerő, a Néppárt.

„A függetlenségpártiak többsége valószínűleg a függetlenség egyoldalú kikiáltását már nem tartja járható útnak. Tárgyalás kellene. (…) A központi kormány is leülne a tárgyalóasztalhoz, de az ő helyzetüket veszélyezteti az, hogy rendkívüli módon leszerepeltek a katalán választáson: a Néppárt korábbi 11 mandátum helyett csak 3-at tudott összeszedni Katalóniában, ami igazi katasztrófa számukra” – mutatott rá Lénárt András Spanyolország-szakértő, a Szegedi Tudományegyetem tanára.

A mostani voksolás ismét azt bizonyította, hogy a katalánok nagyon megosztottak a függetlenség kérdésében. Ugyanakkor politikailag rendkívül aktívak: a választási részvétel ugyanis rekordmagas, 82 százalék volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!