2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A külügy a soros az Egyesült Államokban

Hír TV

2018. február 5., hétfő 12:56, frissítve: hétfő 13:26

Újabb dokumentumokat hozhat nyilvánosságra az amerikai szenátus republikánusok vezette hírszerzési bizottsága. A következő feljegyzések a külügyminisztérium munkájáról szólnak majd. A bizottság elnöke még pénteken az FBI-ról készült feljegyzéseket adott ki a Fehér Ház engedélye után. A bizottság elnöke szerint a hírszerzési bizottság munkájában sem a Fehér Ház munkatársai, sem Donald Trump ügyvédi csapatának tagjai, sem pedig konzervatív csoportok nem vettek részt.

Még pénteken hagyta jóvá Donald Trump amerikai elnök a Szövetségi Nyomozó Iroda tevékenységéről készült és az FBI-t az elnökkel szembeni elfogultsággal vádoló republikánus feljegyzés nyilvánosságra hozatalát. Az úgynevezett Nunes-iratok eddig titkosított információkat tartalmaznak az FBI feltételezett túlkapásairól, azt vélelmezve, hogy az FBI a 2016-os elnökválasztási kampány idején, majd ezt követően is jogtalanul hallgatta le Trump kampánycsapatát és Trumppal szembeni elfogult nyomozást folytatott az elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozás ügyében.

Nem akartam volna ezt tenni, de a szomorú dolog az, hogy kötelességem az amerikai embereket tájékoztatni, amikor a külföldi hírszerzői tevékenység megfigyeléséről szóló törvény sértését látom – mondta Devin Nunes republikánus képviselő.

A CIA korábbi igazgatója szerint a republikánus képviselő kihasználta pozícióját.

Alátámasztja, hogy Nunes úr mennyire fanatikus volt, visszaélt az elnökség hivatalával a nemzetbiztonsági bizottságban – nyilatkozta John Brennan korábbi CIA-igazgató.

Donald Trump elnök péntek reggel Twitter-bejegyzésben ostorozta az FBI-t és az igazságügyi tárcát, azt állítva, hogy politizáltak és a demokrata pártiaknak kedveztek a republikánusok ellenében. A Fehér Ház döntése után nyilvánosságra hozta a bizottság a jelentést.

Elmondom önöknek, hogy ez alkotmányos válságot idéz elő. Ha a republikánusok segítik az elnököt, hogy véget vessen a vizsgálatnak, gyakorlatilag azt mondják, hogy Amerikában egy ember a törvények fölött áll, ez pedig nem igaz – szögezte le Dick Durbin demokrata szenátor.

A dokumentum azt állítja, hogy az FBI tisztségviselői visszaéltek a külföldi hírszerzési tevékenységet szabályozó FISA-programmal, és így figyelték meg Page Cartert, a Trump-kampány külpolitikai tanácsadóját. A FISA értelmében ugyanis csakis akkor lehet amerikai állampolgár ellen titkos nyomozást folytatni, ha széles körű és meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy külföldi kormányzat ügynöke.

Leszavazták, hogy hallgassuk meg az FBI-t. Ha hazudsz, akkor azt az eskü kényszere alatt felülírod. Azt mondod, miért foglaltuk ezt bele, miért nem foglaltuk ezt bele? Az érdek nem a tévedés volt. Az érdek egy politikai csapás volt az FBI-ra az elnök érdekeinek védelme miatt – mondta Adam Schiff demokrata szenátor.

Hétfőn Devin Nunes, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus párti vezetője egy televíziós interjúban közölte: újabb dokumentumokat is nyilvánosságra hozhatnak. A további feljegyzések várhatóan a külügyminisztérium munkájába engednek majd betekintést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!