2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

A kormányzó észt reformpárt nyert

,

2015. március 2., hétfő 07:48, frissítve: hétfő 16:56

A kormányzó észt reformpárt nyerte a balti ország parlamenti választását. A párt a voksok 27,7 százalékát szerezte meg. A legjelentősebb ellenzéki erő, a Moszkva-barát Észt Centrumpárt a szavazatok 24,7 százalékát nyerte el. A reformpárt eddigi koalíciós partnerének, a szociáldemokratáknak csak 15 helye lesz a törvényhozásban, emiatt várhatóan szélesítenie kell a kormánykoalíciót. A kormányalakítási megbízást várhatóan a jelenlegi miniszterelnök kapja meg.

Tallinnban sokan nem hagyományos szavazóhelyiségben, hanem az interneten adták le voksukat az észt parlamenti választások során. A szavazók harmada választotta a online voksolást. Azok közül akik mégis személyesen mentek szavazni, többen változást akartak: „Az észt politikának el kellene hagyni azt az utat, amelyen az elmúlt 10-15 évben járt. Azt szeretném, ha új vezetése lenne az országnak. Eddig ugyanazokat a pártokat láthattuk, semmi bajom nincs velük, de úgy hiszem, hogy valaki új is jöhetne már” – nyilatkozta két tallinni lakos.

A választás eredménye végül mást mutatott: a régi pártok érték el a legjobb eredményt. A jelenleg kormányon lévő a reformpárt a szavazatok 27,7 százalékát begyűjtve nyerte meg a választást. Majdnem egy százalékkal kevesebbet kaptak, mint 2011-ben. „Nagyon hálás vagyok az észt embereknek, akik ránk szavaztak. Hisszük, hogy ezt az országot előre kell vinni. Észtország sok sikert ért el gazdasági értelemben. Nagyon nyitottá váltunk a szövetségeseink felé és folytatni is akarjuk ezt az utat” – mondta Taavia Roivas miniszterelnök.

A második helyre a balközép Centrum Párt futott be, akik szorosabb kapcsolatot kívántak ápolni Moszkvával, a balti állam biztonsága érdekében. 24,8 százalékot kaptak. Ez másfél százalékos emelkedés a négy évvel ezelőtti eredményhez képest. „Persze, hogy a győzelemre koncentráltunk, ezért nem vagyunk túl boldogok. De mint mondtam, ha legalább 27 vagy 28 helyet szerzünk, akkor elégedettek leszünk. Ez azt jelenti, hogy nem leszünk részei a koalíciónak” – nyilatkozta Enn Eesmaa, a Centrum alelnöke.

A nagyobb pártok mindeddig úgy nyilatkoztak, hogy nem hajlandók együttműködni az Észt Centrumpárttal, mert 2004-ben együttműködési megállapodást kötött Vlagyimir Putyin orosz elnök Egységes Oroszország Pártjával. A győztes reformpártnak viszont koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányzáshoz. Ugyanakkor az eddig partner, a szociáldemokrata párt nem hozott elég képviselőt a többséghez. A választási részvételi arány 63,7 százalék volt, a legmagasabb 1995 óta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!