2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A Jobbik-győzelemről cikkez a külföldi sajtó

2015. április 13., hétfő 12:31, frissítve: hétfő 12:44

A külföldi lapok is a Jobbik tapolcai győzelméről írnak. A brit BBC és a francia Le Monde szerint szélsőjobboldali szervezetből néppárt lenne a Jobbik. A brit Financial Times pedig azt írja: a Jobbik győzelme alátámasztja az európai radikális pártok népszerűségének folytatását.

A Jobbik arculatváltásáról ír a BBC a tapolcai választások miatt. Az elemzés szerint a nacionalisták egyre inkább tekinthetők a Fidesz kihívójának a következő választáson, részben azért, mert Orbán Viktor rendpárti retorikáját használják. A BBC-nek Vona Gábor azt állította, hogy 2013 óta a Jobbik egyre inkább távolodik a szélsőjobbtól, és az a céljuk, hogy néppárttá váljanak. Az elemzés erre megjegyzi, hogy a Jobbikból rendszeresen kerülnek elő zsidó- és cigánygyűlölő, vagy éppen holokauszttagadó politikusok.

A Fidesz és a Jobbik szövetségét gyakorolják Ózdon, írja a Le Monde. A francia lap is a Jobbik arculatváltási próbálkozásáról ír. A helyi jobbikos polgármester sikerének azt tartják, hogy a cigány szavazókat is meg tudja szólítani, amitől az országos médiában is szalonképesebbnek tűnhet. A francia lap szerint a Fidesz úgy magára haragította a szavazóit és a baloldal annyira szétesett, hogy a szélsőjobboldal kerülhet hatalomra a következő választáson. A Fidesz pont ezért próbál egyre szorosabban együttműködni a Jobbikkal.

Az időközi választások hozták meg az áttörést a Jobbiknak, írja a Financial Times. A brit üzleti lap szerint bár a választási kampányban a helyi kérdések domináltak, a szavazófülkékben megerősítést nyert a Jobbik országos térnyerése. Ez pedig alátámasztja az európai radikális pártok népszerűségének folytatását. A lap megemlíti, hogy a Fidesz a választások előtti utolsó napokban kezdett bele a Jobbik lejáratásába, rendszerint azzal, hogy a nácikéhoz hasonlította politikáját.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!