2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

A hidegháború óta nem volt ilyenre példa

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 12:34, frissítve: csütörtök 13:43

Moszkvát alaptalanul vádolták meg a volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal megmérgezésével, jelentette ki Szergej Lavrov a hetedik Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián. Az orosz külügyminiszter szerint Oroszország minden eszközzel meg fogja védeni érdekeit. Moszkva közös vizsgálatot szeretett volna az ügyben, ezt azonban elutasította a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet végrehajtó tanácsa.

A politika után a pályán is összecsap egymással Oroszország és Nagy-Britannia: ma este az orosz hadsereg futballcsapata, a CSZKA Moszkva az Arsenalnál vendégeskedik az Európa-ligában. A Szkripal-ügy miatt a meccsre felfokozott hangulatban kerül sor.

„Hagyjuk meg a politikát a politikusoknak. Mi edzők és játékosok vagyunk, és játszani jöttünk ide. Tehát a focival foglalkozunk, és biztosak vagyunk abban, hogy a szurkolók is a szurkolással lesznek elfoglalva. Mindent megteszünk azért, hogy megnyerjük a meccset, úgyhogy ne is menjünk bele a politikába” – mondta Viktor Goncsarenko, a moszkvai együttes vezetőedzője.

A két ország viszonya azért romlott meg, mert március elején Dél-Angliában megmérgezték a volt orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát. A brit kormány azt mondja, hogy a támadást minden bizonnyal az orosz vezetés rendelte el, ezért számos orosz diplomatát kiutasított. Példáját több nyugati ország, köztük Magyarország is követte. Válaszul Oroszország is hasonló lépéseket tett. A kiutasítások mintegy háromszáz diplomatát érintenek – erre a hidegháború óta nem volt példa.

A nyomozók szerint a támadók egy eredetileg Oroszországban kifejlesztett idegmérget használtak, amit Szkripal lakásának kilincsén kentek szét. Azt azonban a szakértők sem tudták megmondani, hogy a támadáshoz használt méreg honnan származik. Moszkva szerint alaptalanul vádolták meg őket.

„Az úgynevezett Szkripal-ügy ürügyül szolgál arra, hogy tömegével utasítsanak ki orosz diplomatákat, nem csak az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából, hanem számos más országból. Hosszú ideje nem volt példa arra, hogy ennyire csúfot űztek a nemzetközi jogból, a diplomáciai etikából és az alapvető tisztességből” – mondta Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Moszkva közös, nemzetközi vizsgálatot szeretett volna az ügyben, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet azonban ezt leszavazta. A brit kormány enélkül is biztos benne, hogy Moszkva rendelte el a támadást.

„Tudjuk, hogy ezt az idegmérget az oroszok találták ki, és csak ők voltak képesek megcsinálni és tárolni. Ez kizárja a gyanúsítottak köréből a többi potenciális elkövetőt. Ráadásul bizonyíték van arra, hogy Oroszország korábban is megölte az árulónak tartott kémeket. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy kétségkívül Oroszország a tettes” – nyilatkozta Ben Wallace, brit védelmi miniszter.

Szergej Szkripal állapota továbbra is kritikus. 33 éves lánya, Julija azonban már magához tért, és sajtóhírek szerint már beszélni is képes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!