2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A házak romokban, alig van víz és fűtés

2015. március 4., szerda 10:34, frissítve: szerda 18:51

Újabb büntetőintézkedéseket vezethetnek be a nyugati hatalmak Oroszország ellen, ha a kelet-ukrajnai szakadárok nem tartják be a minszki tűzszünetet. Ezt a nyugati államok közölték az amerikai elnök és a többi nyugati ország vezetőinek videokonferenciája után. Kelet-Ukrajnában a tűzszünet ellenére is lövik egymás állásait a szemben álló felek. Számos Doneck melletti falu romokban áll, a településeken alig van víz és fűtés.

A donecki repülőtér romjai Kelet-Ukrajnában: az alig néhány évre újjáépített légikikötő teljesen megsemmisült az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők összecsapásaiban. A repülőtérért folyó harcok számos halálos áldozatot követeltek. Az egykori létesítményt most a szeparatisták uralják.

„Nagyon sok halott hever a romok alatt, főleg ott. Ott volt a bázisuk, és ott maradtak. Háromszor is felajánlottuk nekik, hogy adják meg magukat, de elutasították” – mondta egy szakadár fegyveres.

A néhány hete megkötött minszki tűzszünet ellenére a harcok a napokban is folytatódtak, és mindkét fél támadta a másik állásait. Doneck környékén számos falu kapott találatot: a helyieknek már alig van vizük, és a romok között kénytelenek meghúzni magukat. „Itt egykor kapu állt, most csak a lyukak vannak a helyén. De hála Istennek, épp bent voltam a házban, anyám meg a pincében, így életben maradtunk” – mondta el egy helyi lakos.

Eközben a nyugati hatalmak figyelmeztették Oroszországot: újabb szankciókat vezethetnek be ellene, ha az általuk támogatott szakadárok nem tartják be a tűzszünetet. Az ukrán hadsereg tavaly tavasszal indított offenzívát az oroszbarát szeparatisták ellen: a harcokban minimum hatezren haltak meg, de egyes becslések szerint az áldozatok valós száma ennek többszöröse is lehet.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!