2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A hatalom visszaszerzésén dolgozik Sarkozy

2015. március 30., hétfő 11:10

Visszaülne az elnöki székbe Nicolas Sarkozy – a franciaországi helyhatósági választás második fordulóját az ő jobbközép pártja nyerte 37 százalékkal. A kormányzó baloldal csak a szavazók 35 százalékának voksát tudta elnyerni. Az eredmények ismertetése után Nicolas Sarkozy közölte: mostantól azon fog dolgozni, hogy a 2017-es elnökválasztáson visszaszerezze a hatalmat.

Megszerezte első nagy győzelmét Nicolas Sarkozy a francia politikai életbe való visszatérése után. Pártja, a jobbközép UMP több mint harminc megye vezetését hódította el a szocialistáktól a helyhatósági választásokon. Ez azt jelenti, hogy a megyék mintegy háromnegyedét a jobboldal irányítja. „A francia emberek tömegei utasították el Francois Hollande elnök és kormánya politikáját. Ez vitathatatlan. Kormánypárt még soha nem bukott ekkorát helyhatósági választáson” – mondta Nicolas Sarkozy.


A voksolás siker a szélsőjobboldalnak is, amely tovább erősödött a tavaly májusi EP-választás óta. Bár a Nemzeti Front egyetlen megyét sem tudott elhódítani, helyhatósági választáson még soha nem kaptak ilyen sok szavazatot. „A célunk az, hogy közelebb kerüljünk a hatalom megszerzéséhez, hogy átültethessük a gyakorlatba ötleteinket, hogy visszaadjuk Franciaországnak a szabadságot, a biztonságot és a jólétet” – fogalmazott a Nemzeti Front elnöke.

A rekordmagas népszerűtlenséggel küszködő kormányzó szocialisták elismerték a vereséget. A miniszterelnök azt mondta, megértették a választók üzenetét.

Franciaországban 2017-ben lesz a következő elnökválasztás, amelyen elemzők már nem tartanak elképzelhetetlennek egy szélsőjobboldali győzelmet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!