2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

A hadsereg cáfolatával ellentétben katonai puccs történhetett Zimbabwéban

Hír TV

2017. november 16., csütörtök 10:44, frissítve: csütörtök 11:03

Nyugalomra és önmérsékletre szólította fel a zimbabweieket az ENSZ főtitkára. A zimbabwei hadsereg szerdán jelentette be, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnöktől, akit házi őrizetbe helyezett. Azt azonban tagadják, hogy puccsot hajtottak végre. A hadsereg szerint csak a három évtizede regnáló elnök köreihez tartozó bűnözők ellen léptek fel.

Szerda este a zimbabwei állami televízióban megszakították az adást, hogy a kormányzó párt ifjúsági tagozatának elnöke nyilvánosan bocsánatot kérhessen a hadseregtől, amiért előző nap alkotmánysértéssel vádolta meg.

Kudzai Chipanga kedden még arról beszélt, hogy összeesküvés történt, és a Mugabe-párt tagjaiként ő és társai az életüket is adnák a rezsimért. Szerdán már más lett a valóság, és elemzők a televíziós bocsánatkérésben kényszerítést látnak, ami egyértelmű jele, hogy – a hadsereg cáfolatával ellentétben – valóban katonai puccs történt.

A hatalomátvétel mögött utódlási harc állhat: a 93 éves Mugabe a feleségét szerette volna látni utódjaként, ennek érdekében egy hete eltávolította posztjáról a rivális alelnököt.

Robert Mugabe 1980-as hatalomátvételének segítői voltak a régi katonák, de mára az elnök bizalmasai kiszorították őket a kormány és a párt soraiból. Mugabe dinasztiaalapító szándéka azonban már sok volt nekik és a hadseregnek is.

A katonai vezetők szerint Mugabe és családja házi őrizetben van. A rezsim sorsa azonban még nem dőlt el, egy nappal a puccs után tankok állomásoznak a nagyvárosok utcáin a fontosabb kormányzati épületek előtt, de az alkotmányos változásokról még nem tettek bejelentést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!