2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története 03:00

A görögök nem tudnak fizetni, ha nincs új határidő

2015. március 31., kedd 15:30, frissítve: kedd 15:51

A görög adósság átütemezéséről tárgyalna a hitelezőkkel a miniszterelnök. Aléxisz Cíprasz, parlamenti felszólalásában cáfolta, hogy harmadik mentőcsomag készül az ország megsegítésére. A görögök közben arról is tárgyalni kívánnak, hogy vegyék ki a tervezett megszorítások közül a bérek és a nyugdíjak újabb csökkentését.

„Az adósság átütemezéséről szóló tárgyalások júniusban kezdődhetnek meg” – jelentette be az athéni parlamentben a kormányfő. Az Eurócsoporttal kötött megállapodás után úgy fogalmazott, Görögország képtelen visszafizetni adósságát, ha nem kerül sor a törlesztési határidők módosítására. Aléxisz Cíprasz visszautasította azokat az ellenzéki feltételezéseket, hogy harmadik mentőcsomag elfogadására készül. „Egyszer és mindenkorra zárjuk le ezt a kérdést! Nem írtunk alá új mentőcsomagot vagy memorandumot. Ilyesmire önök vállalkoztak, ilyesmiben önök gondolkodnak, nem mi” – fogalmazott.

A görögöknek június előtt is le kell ülniük a hitelezőkkel, méghozzá napokon belül. A legutóbbi uniós csúcson kialkudott megállapodás értelmében Athénnak újabb megszorító intézkedéseket kell életbe léptetnie, hogy lehívhassa a második mentőcsomag 7,2 milliárd eurós utolsó részletét, amely nélkül áprilisban csődbe mehet. Görögország azt szeretné elérni, hogy az új megszorítások közül kerüljön ki a bérek és a nyugdíjak csökkentésére vonatkozó pont, amihez a miniszterelnök az ellenzék támogatását kérte.

„Azért vagyunk a parlamentben, hogy támogassuk Görögországot a sorsdöntő tárgyalásokon, amit korábban – mint tudjuk – a Sziriza soha nem tett meg. Azért jöttünk ide, hogy támogassuk a görög álláspontot a konszenzus keresésében” – mondta Antónisz Szamarász, az ellenzéki Új Demokrácia vezetője.

A görög szélsőbaloldali kormány és a jobbközép ellenzék végül nem találta meg a közös hangot, a vita elfajulása után az Új Demokrácia képviselői ugyanis elhagyták az üléstermet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!