2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

A Gazprom nyakára is rálép Brüsszel

, ,

2015. április 23., csütörtök 07:22, frissítve: csütörtök 08:19

Trösztellenes eljárást indított az Európai Bizottság a Gazprom ellen. A brüsszeli testület évekig vizsgálta az orosz cégóriás piaci magatartását Kelet-Közép-Európában, és arra jutottak, hogy bizonyíthatóan szembemennek az EU-s szabályokkal. A Gazpromnak lehetősége van álláspontja kifejtésére, de akár 10 milliárd dolláros büntetéssel is számolhat.

Három területen is sérti az uniós versenyjogot az orosz olajipari óriás, a Gazprom Közép- és Kelet-Európában. Az Európai Bizottság két és fél éves vizsgálatát zárta most le, amelyben többek között a Gazprom magyarországi jelenlétét is vizsgálták. A brüsszeli testület szerint öt országban tisztességtelen módon árazták be a gázt, van olyan tagállam, amely akár 40 százalékkal is többet fizetett, mint mások. Olyan esetek is voltak, amikor a Gazprom a szállításokért cserébe a szerződéstől független előnyöket kért. Magyarország esetében a vizsgálat leginkább a földgáz továbbadásának tilalmát látta szabályellenesnek.

„Az egyik tagállam fogadó cége szerződéses kötelezettséget vállal, hogy nem exportálja tovább, nem adja tovább a Gazpromtól vett gázt más tagállamnak. Ez tulajdonképpen arról szól, hogy a Gazprom képes volt magasabb árakat meghatározni néhány országban, hiszen a továbbértékesítés és az alacsonyabb árak révén versenyhelyzetbe kerülne a Gazprom” – mondta Margrethe Vestager, az illetékes versenyügyi biztos.

Az orosz cégnek most 12 hete van arra, hogy válaszait elküldje Brüsszelbe. Ha nem sikerül meggyőznie álláspontjáról az EU-t, akkor éves bevételének, vagyis körülbelül 100 milliárd dollárnak a tíz százalékát kitevő bírságra is számíthat. A biztos többször is hangsúlyozta, hogy nem politikai, pusztán versenyjogi kérdésnek tekinti az Európai Bizottság a legnagyobb orosz állami energiacég elleni eljárást.

Elfogadhatatlannak nevezte a Gazprom-ellenes uniós állításokat az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov egy rádióinterjúban úgy fogalmazott, hogy minden egyes életben lévő megállapodás aláírásakor a Gazprom tiszteletben tartotta az érvényes uniós jogszabályokat.

Az orosz külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte azokat a máig tartó kísérleteket, hogy a brüsszeli vezetés az úgynevezett harmadik energiacsomagot visszamenőleges hatállyal alkalmazza a korábbi megállapodásokra.

Az Európai Parlament 2009-ben fogadta el a harmadik energiacsomagot alkotó jogszabályokat, amelyet az energiapiac versenyképességének növelésével és a fogyasztók fokozottabb védelmével indokolt.

A Google is terítéken
Az amerikai cég ellen szintén piaci fölény visszaélése miatt indított trösztellenes eljárást az Európai Bizottság. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!