2018. november 14.,
szerda, Aliz napja

A franciák szerint az olaszok jogot sértettek a migránshajó elküldésével

Hír TV

2018. június 13., szerda 12:58, frissítve: szerda 13:09

A francia kormány szerint Olaszország megsértette a nemzetközi jogot, amikor nem engedett kikötni egy menedékkérőket szállító hajót Szicíliában. Az olaszok közölték, hogy szívesen átirányítják a hajót egy francia kikötőbe.

Az Aquarius nevű mentőhajó, több mint hatszáz emberrel a fedélzetén, múlt hétvége óta vesztegel az olasz partoknál. Az új, bevándorlásellenes kormány utasítására, a hajót nem engedte kikötni Málta sem. Azóta az Aquarius elindult Valencia felé, miután Spanyolország jelezte, hogy készen állnak a fogadására, de a három napos út rendkívül kockázatos.

„Én hiszem, hogy hogy képesek vagyunk közösen megoldást találni a humanitárius kihívásokra. Együtt kell azt mondanunk, hogy nem értünk egyet egyes európai országokkal, amelyek megsértik a legalapvetőbb jogokat” – mondta Joan Ribo, Valencia polgármestere.

Míg Orbán Viktor támogatásáról biztosította az olasz kormányt, a francia miniszterelnök szerint az olaszok megsértették a nemzetközi jogot. Egy 1974-ben aláírt nemzetközi szerződés kimondja, hogy a bajba jutott hajókon a legközelebbi országnak kell segítenie.

„Ebben az esetben Olaszországnak kellett volna magára vállalnia felelősséget. Úgy döntöttek, hogy ezt nem teszik meg, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi kötelezettségeiket” – mondta Edouard Philippe, francia miniszterelnök.

Az olasz kormány azzal vágott vissza, örülnek hogy a francia kormány felelősséget érez a hajó utasai iránt, és szívesen átirányítják őket egy francia kikötőbe.