2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

A fideszes képviselő szerint Brüsszel megmutatta, miért kell megállítani

Hír TV

2018. március 21., szerda 17:29, frissítve: szerda 18:46

Megköszönte Schöpflin György fideszes EP-képviselő, hogy az egyik parlamenti szakbizottság súlyosan elmarasztalta a magyar demokráciát – a politikus szerint ez is azt bizonyítja, hogy Brüsszelt meg kell állítani. Az Európai Parlamentben egymás után készülnek olyan bizottsági ajánlások, amelyek szerint a magyar jogállamiság komoly kockázatnak van kitéve.

Nagy többséggel, 15-4 arányban szavazta meg az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága azt a javaslatot, amelyben súlyos aggodalmakat fogalmaztak meg a magyarországi jogállamisággal kapcsolatban. A dokumentum szerint a magyar kormány folyamatosan megsérti az európai alapértékeket például az igazságszolgáltatás függetlensége, a kisebbségek vagy a menedékkérők emberi jogainak biztosítása terén, de gond van a sajtó- és szólásszabadsággal, a civil szervezetek megkülönböztetésével vagy éppen a kormány ellentmondásos és félrevezető EU-ellenes retorikájával is.

A szavazást követően a bizottság fideszes tagja megköszönte, hogy a képviselők szavazatukkal hozzájárulnak a Fidesz választási sikeréhez.

„Lehet kampánytémát készíteni, a Fidesz már régóta mondta, hogy állítsák meg Brüsszelt, ez igazából bizonyíték, miért is kell Brüsszelt megállítani. Ha egy adott bizottság nem nézi a valóságot, nem a tényekből indul ki, akkor itt valamit le kell állítani” – mondta Schöpflin György.

A határozatban a bizottság azt javasolja, hogy indítsák meg azt az eljárást, amelynek a végén felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát. Az ajánlásokat az EU emberi jogi szakbizottsága összegyűjti, egységes szerkezetbe foglalja, majd a plenáris ülés elé terjeszti, várhatóan szeptemberben.

Az alkotmányügyi bizottságon kívül még három európai parlamenti szakbizottság készít javaslatot Magyarországgal kapcsolatban, ezekről a következő hetekben szavaznak majd. Jövő héten a költségvetési ellenőrző bizottságban arról szavaznak, hogy javasolják-e, hogy függesszék fel a Magyarországnak nyújtandó uniós támogatásokat, ha Magyarország nem lesz tagja az Európai Ügyészségnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!