2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A fél ország éhezik, mégis bizalmat szavaztak az elnöknek

Hír TV

2018. május 21., hétfő 07:32, frissítve: hétfő 15:22

Az eddig is kormányzó Nicolas Maduro nyerte a venezuelai elnökválasztást, amit az ellenzék nagy része bojkottált és érvénytelennek tart. A szavazásra jogosultak kevesebb mint fele ment el voksolni, és közülük is sokan csak azért, mert élelmiszercsomagot kaptak a kormánytól a választás előtt.

Bár a fél ország éhezik, és emiatt az utcákon hónapok óta tombol az erőszak, Nicolás Maduro újabb 6 évre bizalmat kapott a venezuelai néptől.

„Köszönöm, hogy együtt legyőztük az agressziót, a hazugságokat, hogy csatlakoztatok a harcaimhoz, és köszönöm, hogy Venezuela elnökévé tettetek a 2019 és 2025 közti időszakra” – szónokolt Maduro.

A hivatalos végeredmény szerint a régi-új államfő a voksok több mint kétharmadával nyerte meg az elnökválasztást.

„Nicolás Maduro 5,8 millió szavazatot kapott, Henri Falcón 1,8 millió szavazatot, Javier Bertucci pedig 925 ezer szavazatot” – állapította meg Tibisay Lucena, a válsztási bizottság elnöke.

Az ellenzék nagy része bojkottálta és érvénytelennek tartja az elnökválasztást, amit a csak kormánypárti képviselőkből álló Nemzeti Alkotmányozó Gyűlés decemberről hozott előbbre, hogy Maduro kihasználhassa az ellenzék jelenlegi megosztottságát.

Az államfő legnagyobb ellenfeleit kizárták a választásból, a többiek pedig elmenekültek az országból. Egyetlen állva maradt komoly riválisa szerint Nicolás Maduro a csalás több formáját is bevetette a szavazáson, és új választások kiírását követeli.

„Amint tudják, az elnökválasztásra decemberben került volna sor, de mi készek vagyunk addig még egyszer részt venni, egy újabb voksoláson, ahol nem kísérik be az embereket a szavazófülkébe, ahol a szavazóhelyiségek akkor zárnak, amikor kell, ahol nem lesz zsarolás és nyomásgyakorlás, és tiszteletben tartják az alkotmányt és a törvényeket” – mondta Henri Falcón.

A választáson csak a szavazásra jogosultak 46 százaléka vett részt, és közülük is sokan csak azért mentek el voksolni, mert élelmiszercsomagot kaptak a kormánytól a szavazás előtt.

Az olajár zuhanása okozta gazdasági válság miatt milliók éheznek Venezuelában, az ország legszegényebb részein a gyermekek 70 százaléka alultáplált. Az infláció több 100 százalékos, és folyamatos a gyógyszer- és élelmiszerhiány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!