2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A csempészpiac újrafelosztása vezethetett a munkácsi tűzharchoz

2015. július 12., vasárnap 15:06, frissítve: hétfő 09:08

Blokádokat állítottak az ukrán Jobb Szektor fegyveresei a Kijevből Munkács felé vezető úton. Azt akarják megakadályozni, hogy a fővárosból Kárpátaljára vezényelt rendőrök elérjék a várost. A Jobb Szektor lemondásra szólította fel a belügyminisztert, mert szerintük a rendőrök jogtalanul akarnak letartóztatni több párttagot. A szélsőjobboldali fegyveresek szombaton egy parlamenti képviselőt támadtak meg, akivel a cigarettacsempészetből származó pénzen vesztek össze. A fegyveresek egy erdőben barikádozták el magukat, a rendőrség körülvette őket, de hírzárlatot rendeltek el. Az ügyben parlamenti képviselők próbálnak közvetíteni.

A csempészpiac felosztásán veszhettek össze a szélsőjobboldali fegyveresek a kárpátaljai alvilág egyik vezetőjével. Mihajlo Lanyo milliárdos parlamenti képviselő korábban Viktor Janukovics Régiók Pártjának tagja volt. Azt mondja: szanatóriumi kezelések finanszírozásáról tárgyalt a szélsőséges Jobb Szektor fegyvereseivel, de ők hirtelen tüzet nyitottak rá. Lanyo testőrei elüldözték a támadókat, és néhány kilométerrel arrébb már rendőrök ütöttek rajta a menekülő radikálisokon. „A traumatológiára kilenc ember került be, közülük négyen rendőrök és öt civil. Egy ember van életveszélyes állapotban” – tájékoztatott Jurij Golovcsak, a munkácsi kórház vezetője.

A Jobb Szektor mintegy 20 fegyverese az erdőbe menekült és elbarikádozták magukat Lavki községnél. Ezt a települést a hatóságok kiürítették, a terrorelhárítók parlamenti képviselők közvetítésével tárgyalnak a fegyveresekkel. „A rendőrségi akció jelenleg is tart, megakadályozzuk, hogy a bűnözők, akik civileket és rendőröket is megsebesítettek Munkácson, el tudjanak menekülni” – közölte Szergij Saranics rendőrparancsnok.

A cigaretta- és facsempészet dollármilliárdos üzlet Kárpátalján, az alvilág központja Munkács. A támadást elkövető Jobb Szektor 2013-ban szélsőséges politikai pártként indult Janukovics elnök megbuktatására. A fegyvereseik jelenleg is harcolnak Kelet-Ukrajnában az oroszok ellen, de Kárpátalján alvilági hadseregként működnek.

ƒ„A Pravij Szektornak már korábban is voltak ilyen ügyei, amikor beavatkozott az igazságszolgáltatás menetébe. Ugye, köztudott, hogy Ukrajnában meglehetősen vontatottan haladnak ezek a dolgok, az igazságszolgáltatásnak a kérdései, tehát nem tudom, akárcsak a csempészettel való vagy a hivatali visszaéléssel való küzdelem. Ezért a Pravij Szektor egyfajta Robin Hoodként bevetette magát ebbe a küzdelembe, gondolom, nem teljesen érdek nélkül, viszont hogy ez a konkrét eset miért bontakozott ki, sokan a cigarettacsempészetnek az újrafelosztását látják a háttérben, ez óriási üzlet itt, az Európai Unió és Kárpátalja határán. Kárpátalja négy uniós országgal határos, ahol mindenütt a jövedéki adó igen magas, ezért megéri cigarettát csempészni” – mondja Steer Atilla, a Tisza TV tudósítója.

A Jobb Szektor azt állítja: ők csak a bűnözők munkáját akarták megakadályozni, és Kijevben már szombat este több százan tüntettek, hogy a csoport fegyvereseit büntetés nélkül engedjék szabadon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!