2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A buszokra sem férnek fel a helyiek a sok bevándorlótól

2015. június 25., csütörtök 10:42, frissítve: csütörtök 10:45

Pluszjáratokat is indít a szabadkai busztársaság, mert a menekültáradat miatt nem férnek fel a járművekre a helyi lakosok. Az észak-bácskai városba naponta több száz illegális bevándorló érkezik – innen vágnak neki a magyar–szerb zöldhatár felé vezető útnak. Szerbia közben menekülteket befogadó sátortábort hozott létre az ország déli részén található Presevóban, de nincs elegendő kapacitásuk a menekültáradat kezelésére.

Vonattal vagy távolsági busszal érkeznek az ázsiai és afrikai illegális bevándorlók Belgrádból a szerb–magyar határon fekvő Szabadkára. Egy részük busszal indul tovább Magyarország felé. A vajdaságiak alig férnek fel tőlük a tömegközlekedési járművekre.

Mások gyalog vágnak neki a zöldhatárnak. Hallottak a tervezett kerítésről, igyekeznek átjutni a megépítése előtt. De a műszaki határzár sem állítaná meg őket. „Erősebb az az ok, ami arra kényszerített bennünket, hogy erre a veszélyes útra keljünk, a szíriai háború, meg az, hogy a környező országokban nem lehet megélni. Megpróbálunk más helyekre menni, ahol munkába állhatunk és segíthetünk a családunknak” – fogalmazott egy menekült.

A reggeli órákban erős az ellenőrzés a zöldhatáron, akkor kevesen próbálkoznak. Délutánonként és esténként azonban bőven akad dolga a szerb rendőrségnek és határőrségnek. Akit a szerb hatóságok elkapnak, és nincs megfelelő irata, azt a szabadkai regionális határrendészeti központba szállítják, ahol felveszik adataikat és kihallgatják őket. Ha nem kérnek menedéket, a szabálysértési bíróság elé kerülnek.

„Léteznek bizonyos határidők, amelyen belül, miután a rendőrségtől megkapják a bizonylatot, menedékjogot kell kérvényezniük valamely szerbiai befogadóközpontban, az illetékesek pedig az előírt eljárást végzik. Egy kezemen meg lehet számolni, hogy közülük valójában hányan kérnek menedéket, mert nyilvánvalóan nincs szándékukban Szerbiában maradni” – mondja Ljubo Szimics, a szabadkai szabálysértési bíróság elnöke.

A határsértőkre 13 ezer forintnak megfelelő bírságot szabnak ki Szerbiában. Akinek nincs pénze, azzal leültetik a büntetést, két-három napig maradnak őrizetben. Amint kiszabadulnak, újra elindulnak Magyarország felé, és kezdődik minden elölről. Szerbia déli részén is nehéz a helyzet. A macedón határon sátortábort állítottak fel a Görögországból érkező migránsoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!