2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A 2020 utáni uniós pénzekkel játszik Magyarország

Hír TV

2018. április 20., péntek 18:04, frissítve: péntek 18:05

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem kap uniós pénzt 2020 után az az ország, amely nem tartja be a jogállamisági feltételeket. Magyarország több területen is érintett, mások mellett a civil törvény ügyei is az Európai Bíróság előtt van. Ráadásul azok az alapok csökkenni fognak, ahonnan Magyarország eddig uniós összehasonlításban az egyik legmagasabb támogatást kapta.

Nem kommentálja az Európai Bizottság a Nyílt Társadalom Intézet elköltözését Budapestről Berlinbe. A brüsszeli testület álláspontja szerint egy magánkézben lévő intézmény döntéséről van szó. Ugyanakkor a civilekkel kapcsolatos új jogszabályok a Bizottság szerint ellentétesek az európai joggal. Ezt a magyar kormány nem ismeri el, ezért az Európai Bíróság dönthet a kérdéses jogszabály megsemmisítéséről.

„A magyarországi civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt már kötelezettségszegési eljárás indítottunk, ebben a vitában Magyarországot megidéztük a bíróságra, hiszen ez az ügy már az Európai Bíróság előtt van, jelenleg ennyit tudunk mondani” – foglalta össze a szóvivő.

A jogállami normák betartása elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy valaki a jövőben uniós pénzhez jusson. Ezt már Günther Oettinger, költségvetési biztos mondta Berlinben. Oettinger hozzátette, hogy az EU történetében először politikai feltételességhez kötnék a támogatások odaítélését. Kevés további részletet árult el, azt azonban megjegyezte, hogy például a bíróságok kormányoktól való függetlensége elengedhetetlen feltétel lesz. Kiderült az is, hogy a kohéziós és mezőgazdasági támogatások összege csökkenni fog és több pénzt fordítanak migrációra, menekültpolitikára, a külső határok védelmére és kutatásfejlesztésre is. A javaslatot május 2-án mutatják be Brüsszelben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!