2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

9 év után először lesz választás

Hír TV

2018. május 6., vasárnap 08:23, frissítve: vasárnap 14:04

2009 óta először rendeznek parlamenti választásokat Libanonban. Ez az első alkalom, hogy a külföldön élő állampolgárok is szavazhatnak. Az előzetes várakozások szerint az Egyesült Államok és Izrael által terrorszervezetnek tartott Hezbollah megerősödhet a választásokon.

Libanonban csaknem egy évtized szünet után rendeznek ismét parlamenti választásokat. „Remélem, bekerülünk a parlamentbe. Azért küzdünk, hogy mi fiatalok megérkezzünk a politikába, és magunkkal vigyük a fiatalos lendületet, és támogassuk az utánunk következő nemzedéket” – mondta az egyik képviselőjelölt.

2009-ben eredetileg 4 évre kapott mandátumot a bejrúti törvényhozás, de a parlamenti ciklust kétszer is meghosszabbították – egyrészt a szomszédos Szíriában dúló háború és az onnan érkező menekült hullám miatt, másrészt pedig azért, hogy megreformálják a választási rendszert.

Idéntől az eddiginél kevesebb körzetben voksolnak, és most először a külföldön élő libanoniak is szavazhatnak. Ők már április 29-én leadták a voksukat.

„Ez tényleg egy történelmi pillanat Libanonnak. Ez az első alkalom, hogy a diaszpóra közvetlenül részt vesz a libanoni politikában. Az ország történelme során mindig megosztott volt a nemzet, az ott élők és a diaszpóra tagjai között. A mai nap nagyon fontos” – mondta egy Párizsban élő libanoni építész.

A 128 parlamenti hely összesen 11 vallási csoport között oszlik meg, a szigorú libanoni hatalom-megosztási szabályoknak megfelelően. A törvény még azt is kiköti, hogy a sokszínű országban az államfőnek kereszténynek kell lennie, a parlament elnökének síita muszlimnak, a kormányfőnek pedig szunnitának.

Az előzetes várakozások szerint az Egyesült Államok és Izrael által terrorszervezetnek tartott Hezbollah megerősödhet a választásokon.

„A nagy nyertesek a síita pártok lesznek, köztük a Hezbollah. Nemcsak megtartják majd a parlamenti helyeiket, de valószínűleg újakat is szereznek” – mondta egy politikai újságíró.

Hivatalos eredmény jövő hét elejére várható, de az első, nem hivatalos adatokat már vasárnap este nyilvánosságra hozhatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!