2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

70 éve dobták le a Kövér Embert Nagaszakira

2015. augusztus 9., vasárnap 13:20, frissítve: vasárnap 14:51

A japán katonák külföldre küldése ellen tiltakozott Nagaszaki polgármestere az atombomba ledobásának 70. évfordulóján. Az 1945-ös nukleáris támadás összesen 150 ezer ember halálát okozta. A szigetország hat nappal később kapitulált, ezzel ért véget a II. világháború.

Az atombomba áldozataiért szólalt meg a harang Nagaszakiban, a becsapódás helyszínén, és pontosan akkor – helyi idő szerint 11 óra 2 perckor –, amikor 70 évvel ezelőtt az amerikaiak ledobták a nukleáris fegyvert a városra; három nappal a hirosimai támadás után. A megemlékezésen több akkori túlélő is részt vett – átlagéletkoruk a japán sajtó szerint immár túllépte a 80 évet. „Azért jöttem ma ide, hogy imádkozzak, mert 70 év telt el a bombatámadás óta, és imádkozás közben azt mondtam elhunyt szüleimnek, hogy talán most utoljára tudom ezt megtenni” – mondta egy túlélő.

A Kövér Ember fedőnevű bomba 40 ezer embert ölt meg azonnal a robbanás pillanatában, a következő hónapokban pedig több mint 100 ezren haltak meg az utóhatások, többek közt sugárbetegség következtében. Japán hat nappal később kapitulált, ezzel véget ért a II. világháború.

Szakértői számítások szerint a világon jelenleg is több mint 10 ezer bevethető nukleáris bomba van. A megemlékezésen a szigetország kormányfője kiállt az atomfegyvermentes Japán '60-as években megfogalmazott eszménye mellett. „A világ egyetlen olyan országaként, amelyet atombomba-támadás ért egy háború során, megújítottuk ígéretünket, miszerint készek vagyunk vezetni a világot a nukleáris leszerelésre tett erőfeszítésekben, hogy elérjük célunkat, az atomfegyverek nélküli világot” – mondta Abe Sinzo.


Az eseményen Nagaszaki polgármestere arra kérte a kormányfőt, hogy ne csak a nukleáris fegyverek terén tartsa magát az országot évtizedek óta jellemző békepártisághoz. „A parlamentünkben jelenleg vita folyik azokról a törvényekről, amelyek meg fogják változtatni nemzetbiztonságunk természetét. Egyre többen aggódnak amiatt, hogy 70 évvel ezelőtti elhatározásunk, miszerint kiállunk a béke mellett, megingóban van. Arra kérem a kormányt és a parlamentet, hogy hallgassák meg az emberek aggályait, és bölcsen, óvatosan és őszintén vitassák meg az ügyet” – mondta Taue Tomihisa.

Japán a II. világháború óta nem küldött katonákat külföldre, ezen változtathat most a kormány törvénytervezete, amely engedélyezné a harcoló alakulatok kivezénylését. A tokiói kabinet lépése országszerte hatalmas tüntetéseket váltott ki.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!