2021. július 31.,
szombat, Oszkár napja

Hetven év után először nyílt meg a szaúdi légtér egy Izraelbe tartó gép előtt

Hír TV

2018. március 23., péntek 12:17, frissítve: péntek 13:10

Hetven év óta először repülhetett át izraeli utasszállító gép Szaúd-Arábia légterén. Az Újdelhi–Tel-Aviv járatot továbbiak is követhetik a jövőben. A szaúdi diplomáciai nyitás oka, hogy az országot és a zsidó államot is egyre jobban aggasztja a közös ellenség, Irán közel-keleti befolyásának növekedése.

Először érkezhetett indiai repülőgép az izraeli Ben-Gurion reptérre úgy, hogy előtte nem kellett kétórás kerülőt tennie Etiópia fölött. Az Air India Újdelhi–Tel-Aviv járata egyenesen átrepült Szaúd-Arábia légterén, amely hetven évig, vagyis a kereskedelmi repülés ottani kezdete óta zárva volt a zsidó államba tartó gépek előtt.

„Ez egy csodálatos esemény, az Air India évtizedek óta nem repült Izraelbe. Remélem, hogy tovább javítja a már amúgy is elképesztően jó kapcsolatunkat Izraellel” – örvendezett India izraeli nagykövete, Pavan Kapoor.

A váratlan fordulat után a zsidó állam arra számít, hogy hamarosan az izraeli légitársaságok is használhatják a szaúdi légteret.

„Ez történelmi pillanat. Az Air India járata elsőként köti össze a zsidó állam és a legfontosabb arab állam, Szaúd-Arábia légterét. Biztos vagyok abban, és azt kívánom, hogy a légtér teljesen megnyílik az El Al és más izraeli légitársaságok előtt is, hogy ők is közvetlenül repülhessenek Szaúd-Arábia fölött” – nyilatkozta Jiszrael Kac izraeli közlekedési miniszter.

A történelmi lépés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Szaúd-Arábia hivatalosan elismerné a zsidó állam létezését. Izrael szerint a szaúdi diplomáciai nyitás fő oka egyszerűen az, hogy mindkét országot egyre jobban aggasztja közös ellenségük, Irán terjeszkedése a Közel-Keleten.

Teherán a térség háborúiba és belpolitikai konfliktusaiba beavatkozva azon dolgozik, hogy a zsidó államig elérő, összefüggő befolyási övezetet alakítson ki a régióban.