2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

4,3 milliárd euróra bünteti az Európai Bizottság a Google

Hír TV

2018. július 18., szerda 12:27, frissítve: szerda 17:03

4.3 milliárd euróra bünteti az Európai Bizottság a Google-t. Az unió versenyjogi biztosa szerint a cég akadályozta a versenytársait és korlátozta az okostelefonok tulajdonosait a szabad választásban. A gigabírság jó adu lehet Jean-Calude Juncker kezében Donald Trumppal szemben.

Az unió illetékes biztosa azzal indokolta a rekordnagyságú bírságot, hogy a Google akadályozta a versenyt, amivel megnehezítette a fogyasztók dolgát is a számukra legkedvezőbb szolgáltatás kiválasztásában.

„A célunk egyértelmű, védenünk kell a fogyasztói érdekeket és a piaci versenyt, hogy biztosítsuk: a fogyasztók a legjobbat szolgáltatást kapják” – magyarázta a döntést Margrethe Vestager, az unó versenyjogi biztosa.

Az Európai Bizottság legfőbb kifogása, hogy a Google az okostelefonokon futó Android-programmal automatikusan a saját internetes keresőjére irányítja a felhasználókat, és nem hagyja meg neki a választás lehetőségét. Az amerikai technológiai óriás 90 napot kapott arra, hogy szakítson az eddigi gyakorlattal, különben újabb bírságokat szabnak ki rá.

„Nagyon alaposan figyelni fogjuk, hogy a Google teljesíti-e a feltételeket, amennyiben erre nem kerül sor, akkor újabb bírságra számíthatnak naponta az anyagcég átlagos napi forgalmának az 5 százalékát kell befizetniük” – tette hozzá Margrethe Vestager.

A Google-nak azonnal fizetnie kell, hiába él várhatóan jogorvoslattal. A pénz a jogerős döntésig egy zárolt bankszámlán marad.

„Az Európai Bizottság döntése elutasítja azt az üzleti modellt, ami az Androidot táplálja, ami a legtöbb gazdasági szereplőnek több előnyt adott, mint hátrányt” – kommentálta a döntést a Google vezére.

A gigabírság jó ütőkártya lehet az Európai Bizottság elnökének kezében, aki jövő héten utazik az Egyesült Államokban. Jean-Claude Juncker a kibontakozó kereskedelmi háborúról tárgyal majd Donald Trumppal. Az Amerikában kormányzó republikánusok a nagyvállalatok és a fogyasztók harcában többnyire a cégek oldalára állnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!