2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

40 centi hó esett a Szaharában

Hír TV

2018. január 9., kedd 16:46, frissítve: kedd 16:53

Észak-Algériában két egymást követő évben is havazott, erre évtizedek óta nem volt példa. Európában is fennakadásokat okoz a hó: Spanyolország nagy részére riasztást adtak ki a várható csapadék miatt, Svájcban 13 ezer turista rekedt egy síparadicsomban.

Hófödte homokdűnék a Szaharában: Algéria északi részén, a világ egyik legforróbb vidékén igen ritka az ilyesmi. De most volt olyan terület, ahol 40 centi esett. Igaz, egy nap alatt el is olvadt. A helyiek évtizedek óta nem emlékeznek olyanra, hogy két egymást követő évben esett a hó a sivatagban.

Hó borítja Avila várát is Spanyolországban, a fővárostól, Madridtól nagyjából 100 kilométerre. A dél-európai ország tartományaiban 20 ezer tanuló örülhetett a rendkívüli iskolaszünetnek. A Spanyolország északi részén fekvő Huesca városában egész hétvégén esett a hó. Spanyolország 50 tartományából 17-re adtak ki riasztást, mert további havazás várható.

Tartósan havazik az olasz Alpokban is, a svájci határ közelében, ahol 48 óra alatt 2 méter friss hó esett. Sokan akadtak el a sípályákhoz vezető utakon. „Sok autós, akiket mi vasárnapi sofőröknek hívunk, azt hiszik magukról, hogy jól vezetnek, elakadnak az úton. Autójuk megfeneklett, és elzárta az utat a hókotrók előtt” – háborgott egy olasz síoktató.

Torino közelében lavina zúdult Sestriere-re, 170 turistát menekítettek ki szállodákból, apartmanházakból. A síparadicsomban rendezték a 2006-os téli olimpia alpesi síversenyeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!