2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

20 éve az USA-ban élő bevándorlókat toloncolnának ki Trumpék

Hír TV

2018. május 5., szombat 13:23

Csaknem 60 ezer hondurasi bevándorlót toloncolna haza Donald Trump kormánya. A migránsok még 20 évvel ezelőtt érkeztek az Egyesült Államokba, ahol átmeneti védett státust kaptak, miután egy hurrikán elpusztította az otthonukat.

A hondurasi migránsok a szegénység és az erőszak elől menekülnének az Egyesült Államokba, de mindannyiukat biztosan nem fogadják be. 20 évvel ezelőtt viszont több tízezer hondurasi jutott be egyszerre az USA-ba, méghozzá teljesen legálisan, miután 1998-ban a Mitch hurrikán letarolta a közép-amerikai országot, mintegy 57 ezer ember kapott átmeneti védett státuszt az Egyesült Államoktól.

Az amerikai vezetés szerint mostanra jelentősen javultak a körülmények Hondurasban, úgyhogy itt az ideje, hogy hazaküldjék a befogadottakat. A bevándorlás-ellenes Donald Trump kormánya 2020-ig toloncolná vissza a hondurasiakat.

„Két évtizede élek ebben az országban, és már nem emlékszem semmire a szülőhazámból. Mióta befogadtak, rendesen fizetem az adókat; nem vagyunk bűnözők, mégis úgy bánnak velünk, latínókkal” – mesélte Iris Costa.

A hondurasi kormány nagyon sajnálatosnak nevezi Trumpék döntését, de nem tud tenni ellene. „A Hondurasi Köztársaság kormánya elismeri, hogy ez az Egyesült Államok kormányának szuverén döntése. Mindazonáltal nem szerencsés lépés a program eltörlése, ami több tízezer honfitársamat érinti” – mondta Jose Isaias Barahona, hondurasi külügyminiszter-helyettes.

Honduras washingtoni nagykövete már jelezte: hazája nem képes egyedül újraintegrálni ennyi embert ilyen rövid idő alatt. Washington egyébként nem küldheti haza automatikusan a hondurasiakat: a nemzetközi törvények szerint ha a migránsok azt mondják, félnek visszatérni, joguk van a menedékügyi eljáráshoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!