2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

150 milliárdos kárt okozhat a megasztrájk

2015. május 5., kedd 12:22, frissítve: kedd 13:01

500 millió euró, átszámítva 150 milliárd forint kárt okozhat a német gazdaságnak az újabb vasúti sztrájk. A mozdonyvezetők hétfőn kezdtek hétnapos munkabeszüntetési akciót, amely ma már a személyforgalomban is komoly káoszt okoz.

A mozdonyvezetők hétfőn délután kezdtek sztrájkot a teherszállításban, kedd hajnaltól pedig már a személyszállító vonatok többsége sem indult el. A német vasúttársaság által üzemeltetett nagyvárosi gyorsjáratok többsége sem jár. A távolsági vonatoknak átlagosan a harmada közlekedik. A munkabeszüntetés egészen vasárnap 9 óráig tart.

„Kielből jöttünk, Magdeburgba akarunk menni a biciklinkkel, de nem tudtunk elindulni. Egy vonat már elment, de nem volt elég hely a kerékpárunknak. Hatalmas tömeg volt rajta. Négy barátunk felszállt a vonatra, elváltunk egymástól. Telefonon beszéltünk, és reméljük, visszaérnek Berlinből. Tudjuk, hogy sztrájk van, de ez most hosszú lesz” – panaszolta egy utas a kölni pályaudvaron.

Több millió utas, köztük sok ingázó nem tudott időben munkába érni. A Deutsche Bahn ezért rendkívüli menetrendet léptetett életbe. A mozdonyvezetők szakszervezete tavaly óta nyolcadszor lépett sztrájkba. A mostani, hétnapos a német vasútnak átszámítva 150 milliárd forintos kárt okozhat.

„Ez a megasztrájk nemcsak idefeszítő, hanem sok pénzébe is kerül a gazdaságnak. A vonat fontos közlekedési eszköz. Naponta egymillió tonna árut szállítanak így a vállalatok. Egy ilyen hosszú sztrájk alatt a káruk akár félmilliárd euró is lehet” – véli Alexander Schumann, a Német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének vezetője.

A masiniszták érdekképviselete tavaly óta 5 százalékos béremelést, a heti munkaidő 39 óráról 38 órára csökkentését követeli. Azt is el akarják érni, hogy más területen dolgozók, így a vonatkísérők nevében megállapodást köthessenek a munkaadóval. A DB válaszul 4,7 százalékos béremelést és egy egyszeri, ezereurós juttatást ajánlott. A felek egymást okolják a tárgyalások kudarcáért. Angela Merkel kancellár közvetítő bevonásával rendezné a konfliktust.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!