2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

11,5 millió titkos dokumentum: elnökök, milliárdosok és politikusok buktak le

2016. április 4., hétfő 16:15, frissítve: hétfő 19:46

11 milliónál is több titkos dokumentum szivárgott ki offshore cégekről egy panamai ügyvédi irodától. Politikusok, milliárdosok és családtagjaik, illetve bizalmasaik üzleti ügyei kerültek nyilvánosságra. A nemzetközi botrányban Vlagyimir Putyinhoz közel álló üzletemberek, a kínai elnök és az ukrán elnök, Petro Porosenko is érintett lehet. Az iratokban felbukkan Horváth Zsolt volt fideszes politikus neve is.

11,5 millió titkos dokumentum offshore cégekről – ennyi szivárgott ki egy eddig ismeretlen panamai ügyvédi iroda belső iratanyagaiból. A Mossack Fonseca, a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyike 215 ezer vállalatról rendelkezik adatokkal. Ezeket a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, majd a feldolgozásba bevonta az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumát is. „A forrásunkkal nem találkoztunk személyesen. Titkosított csevegést folytattunk vele. Megkérdeztem, miért csinálja ezt. Azt válaszolta, szerinte le akarják őt állítani, és úgy gondolja, rohadt üzletet csinálnak, és nyilvánosságra akarja hozni ezeket a bűntetteket” – mesélte a müncheni lap egyik munkatársa oknyomozó munkájuk részleteiről a lap honlapján megjelent videóban.

Az eddigi legnagyobb adatkiszivárogtatást 2010-ben a Wikileaks hajtotta végre. A portál által nyilvánosságra hozott titkos kormányzati levelezések mennyisége a mostaninak alig 1500-ad része. „Másfél terrabájtnyi adatunk van, és valószínűleg további 700 megabyte érkezik még. Ha mindezt összeszerkesztjük, két terrabájtnál is több adat lesz” – mondta Bastian Obermayer, a Süddeutsche Zeitung újságírója.

76 ország majd 400 újságírója dolgozta fel az adatokat. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkákban. Az iratokban egy magyar fideszes politikus, Horváth Zsolt neve is megjelenik. Ő tizenhat éven át Kecskemét országgyűlési képviselője volt, két éve vonult vissza az aktív politizálástól. Rajta kívül több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cégről is szó van a panamai iratokban.

A botrány a világ gyakorlatilag összes országát érinti. Milliárdosok, vezető politikusok, barátaik és családtagjaik eltitkolt üzleteiről szólnak a dokumentumok. Ezek szerint offshore vállalatokban érintett például Petro Porosenko jelenlegi ukrán államfő, Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök. Mások családtagjaikon vagy barátaikon keresztül köthetők offshore ügyletekhez, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a bizalmasai például az orosz médiában és autóiparban szereztek jelentős, de rejtett befolyást.

Nem maradt ki a botrányból a FIFA sem, amelynek korrupciós ügyei miatt már egy éve tart a nyomozás több országban is. A panamai iratokban az etikai bizottság egyik tagja szerepel, Juan Pedro Damiani, aki a dokumentumok szerint üzleti kapcsolatban állt három korrupcióval vádolt szakemberrel. A futballvilág másként is érintett, az iratok szerint ugyanis az argentin csillag, Lionel Messi és apja is tulajdonolt egy offshore céget.

„Szerintem két dolgot kell megkülönböztetnünk: az egyik a bűnügyi szempont/szemszög. Először meg kell néznünk, hogy megsértették-e az adóügyeket, és melyek voltak törvényes ügyletek. Ez az egyik. A másik természetesen a hírnév és az erkölcsi szempont, a kár nyilvánvalóan óriási a politikusok és a sportolók számára. Ha az adótörvényeket megsértik, és pénzügyi manővereket hajtanak végre az adóhatóságok megkerülésével, az minden, csak nem pozitív a közhangulat szempontjából: hiszen a kisemberek miért fizessenek adót, ha a gazdagok sem” – fogalmazott a frankfurti tőkepiaci elemző, Oliver Roth.

A panamai ügyvédi iroda társalapítója egy helyi tévének úgy nyilatkozott: az iratokat illegálisan, egy hackertámadással szerezték meg ismeretlenek. Ramón Fonseca szerint ez bűncselekmény, és sértő az országára nézve. Ugyanakkor azt elismerte, hogy a dokumentumok hitelesek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!