2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Lázár zavaros hülyeségnek tartja Jávor elméletét

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 15:13, frissítve: csütörtök 15:15

Zavaros hülyeségek, a valósághoz semmi közük – ez a kancelláriaminiszter véleménye arról, hogy kiderült, Brüsszel azért járult hozzá a paksi bővítéshez, mert a beruházás több mint felét európai cégek nyerhetik el.

Brüsszel simán elhitte a magyar kormánynak, hogy csak a Roszatom alkalmas a paksi bővítés kivitelezésére, pedig ez nem így van – állítja az orosz cég amerikai riválisa. A Politico című lap megszólaltatta a Westinghouse egyik vezetőjét, aki elmondta: ők is versenyképes pályázatot tudnak felmutatni, és abban a két évben, amikor a magyar kormánnyal tárgyaltak Paks II.-ről, egyáltalán nem kaptak technikai jellegű kérdéseket vagy észrevételeket az Európai Bizottságtól.

Az amerikai energiaipari cég szerint Brüsszel mondvacsinált indokok miatt szentesítette a magyar–orosz alkut. 

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós képviselője – a birtokába került dokumentumok alapján – viszont azt feltételezi, hogy Brüsszel azért bólintott rá a beruházásra, mert annak több mint felére európai cégek adhatnak be pályázatot.

A kancelláriaminiszter tagad, szerinte semmi valóságalapja Jávor Benedek nyilatkozatainak. Lázár János ugyanakkor a Hír TV kérdésére megerősítette, hogy a beruházás több mint felére kötelező uniós közbeszerzést kiírni.

„Ezek zavaros hülyeségek és a valósághoz semmi közük sincsen. Ezek különböző elméletek. Minden dokumentum nyilvános, amiben egyértelműen benne van, hogy az európai uniós jognak megfelelően járt el az Európai Bizottság és Magyarország is. Európában szigorú szabályok vannak arra, hogyan kell egy erőművet megépíteni, amely a biztonsági követelményeknek is megfelel. Ráadásul nem is értem az össze-vissza beszédet. Az Európai Bizottság elérte, hogy 55 százalékban európai uniós közbeszerzést kell kiírni a tenderre, tehát teljes transzparens és átlátható lesz a teljes beruházás. […] Az egy más probléma, hogy Jávor Benedek soha nem támogatta az atomenergiát és a kapacitás fenntartását. Ha Jávor Benedek elképzelései megvalósulnának, 50 forinttal drágább lenne az áram” – jelentette ki Lázár János.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!