2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Visszafelé sült el a menekülttábor bezáratása

Hír TV

2017. október 25., szerda 10:31, frissítve: szerda 11:55

Visszafelé sült el a calais-i menekülttábor bezáratása – a városvezetés és emberi jogi szervezetek szerint is. Továbbra is ezernél többen élnek a város körüli erdőkben – Nagy-Britanniába próbálnának átszökni.

6500 ember élt Calais-ben abban a reményben, hogy sikerül átjutnia Nagy-Britanniába. Szinte kivétel nélkül mind rokonaikat követték volna a szigetországba. Sokan kamionra próbáltak felkapaszkodni, de olyan is volt, aki gyalog próbált átjutni a vasúti alagúton keresztül. A tábor kezdetben illegális volt, aztán legálisan működött, végül a városvezetés kérte a bezáratását. A tábor eltűnt, a migránsok nem.

Becslések szerint legalább ezren élnek Calais körül az erdőkben. A francia kormány azt próbálta meg elérni, hogy a britek vegyék át őket, de a londoni vezetés nem volt rá hajlandó.

„Egy ideig volt egy kis nyugalom a múlt év végén, de mostanra minden újrakezdődött. A gyerekeknek a legrosszabb, ők nem értik, hogy miért vannak itt ezek az emberek. De ha az angolok nem fogadják be őket, mi sem tudunk mit csinálni” – mondja egy helyi lakos

Emmanuel Macron korábban arról beszélt, hogy a migránsokat méltósággal kell kezelni, de a kormány végül elutasította egy új tábor létrehozását Calais környékén.

„Azt kérjük az elnöktől, vegye figyelembe, hogy jelenleg a migránsok által elkövetett bűncselekmények, például a kamionok elleni támadások nem is büntethetők, ami nem így lenne, ha ezek az emberek legálisan tartózkodnának itt” – mondta a polgármester, Natacha Bouchart.

Franciaországban egyébként országszerte alig több mint egy tucat menekülttábor és elosztóközpont van, miközben Németországban több száz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!