2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Véres összecsapás, több halott a Gázai övezet határánál

Hír TV

2018. május 14., hétfő 15:16, frissítve: hétfő 17:09

Összecsaptak a palesztin tüntetők és az izraeli katonák a gázai övezet és Izrael határánál. Legkevesebb 25-en meghaltak, miután a tízezres tömeg megpróbálta áttörni a kerítést. A tüntetést a Hamász szervezte, tiltakozva az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ellen. Az amerikai nagykövetség átadó ünnepsége kora délután kezdődött, az eseményen az európai országok többsége nem képviselteti magát.

Gumikat égettek és kövekkel dobálták a palesztin tüntetők az izraeli katonákat, akik könnygázzal és villanógránátokkal válaszoltak. A kerítéshez közeledő tüntetőket azonban éles lövedékek várták. Az összecsapásokban többen meghaltak már, köztük egy 14 éves fiú is. A gázai egészségügy minisztérium szerint több mint 500 sebesült van.

Ciszjordániában is feszült a helyzet, itt is sokan tiltakoztak, miután az Egyesült Államok nagykövetségének átköltöztetésével hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet. Az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő saját államuk fővárosának tekintik, ezért Washington döntését úgy értelmezik, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálem egységes zsidó fővárosként való elismerésével a független palesztin állam létrehozásának lehetőségét utasította el.

A követség felavatását ráadásul Izrael állam megalakulásának 70. évfordulójára időzítették, amit a palesztin történelem hivatalosan katasztrófának nevez. Az amerikai nagykövetség avatása ezekben a percekben is tart. Az eddig Tel-Avivban dolgozó diplomaták egyelőre egy ideiglenes jeruzsálemi épületbe költöznek be, amíg az új képviselet elkészül a kelet és Nyugat Jeruzsálem között elhelyezkedő vitatott területen.

Az Európai országok többsége bojkottálja az eseményt, mert nem értenek egyet az egyoldalú amerikai lépéssel, ami véget vet az 1993 óta húzódó békefolyamatnak. Az Európai Unióból csak Magyarország Románia és Csehország képviselteti magát. Donald Trump videókapcsolaton keresztül követi az átadást, de lánya Ivanka Trump és veje Jared Kushner, akit a közel keleti békével bízott meg jelen lesz az ünnepségen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!